site

Timur Tengah di ‘radar’ pelabur global kerana ia menikmati ledakan IPO

Saham dalam Presight AI, sebuah syarikat analisis data, melonjak pada hari Isnin, hari pertama mereka berdagang di bursa Abu Dhabi selepas tawaran awam permulaan $496 juta yang 136 kali terlebih langganan.

Permintaan itu bukan sekali sahaja. Ia datang dua minggu selepas Adnoc Gas mengumpulkan $2.5bn dalam penyenaraian terbesar emirat itu. Mereka adalah antara yang terbaharu dalam saluran paip penawaran yang mengalir pantas di Timur Tengah yang berbeza dengan ketara dengan pasaran yang hampir mati di Eropah.

51 IPO di seluruh Timur Tengah dan Afrika utara tahun lepas adalah rekod, menurut EY. Mereka mengumpul $22bn, peningkatan 179 peratus pada 2021, kata firma penasihat itu, sambil menambah bahawa pasaran tahun ini kelihatan “sihat”.

Miguel Azevedo, pengerusi perbankan pelaburan Citigroup untuk Timur Tengah dan Afrika, berkata rantau itu telah “masuk ke skrin radar”.

“Ramai orang berpindah ke sini selepas Covid dan terdapat banyak IPO di sini, jadi ia memaksa dunia melihat rantau ini, yang telah menarik perhatian apabila tiada apa-apa yang berlaku di seluruh dunia,” katanya.

Pembaharuan kawal selia kewangan, dorongan penswastaan ​​di tengah-tengah kestabilan politik dan harga minyak dan gas yang meningkat dengan ketara daripada paras terendah pandemik Covid-19 mendorong kedua-dua kegilaan IPO dan tawaran persendirian, kata jurubank.

“Keadaan kegawatan yang berterusan telah reda dan harga minyak lebih tinggi daripada pulang modal [for governments],” kata Sammy Kayello, penasihat kanan di Morgan Stanley.

Arab Saudi sedang merombak ekonominya yang bergantung kepada minyak di bawah putera mahkota yang bercita-cita tinggi, Mohammed bin Salman. Emiriah Arab Bersatu telah menarik firma kewangan ke pusat komersialnya di Dubai dan melancarkan bilangan penyenaraian yang mengelirukan di ibu kota yang kaya dengan minyak, Abu Dhabi. Dan Qatar kecil, berdengung dari kejayaan menjadi tuan rumah Piala Dunia bola sepak, menggandakan eksport gas.

Pengurus dana modal persendirian mengerahkan $19.8 bilion dalam 191 tawaran Timur Tengah tahun lalu, satu-satunya tempat di dunia yang mencatatkan peningkatan nilai pelaburan tahun ke tahun pada 2022, menurut Persatuan Modal Swasta Global. Pada 2018, $600 juta telah dilaburkan.

Gabungan reformasi kawal selia dan harga minyak yang tinggi amat dirasai di pasaran saham Saudi, dengan perjanjian yang menonjol ialah penyenaraian minyak besar Saudi Aramco bernilai $29 bilion pada 2019.

Permulaan ini memulakan lonjakan IPO, dengan 2022 menandakan tahun rekod. Sepanjang lima tahun yang lalu, permodalan pasaran telah melonjak kira-kira 475 peratus. Pengawal selia pasaran berkata kini terdapat 269 syarikat tersenarai berbanding 188 pada akhir 2017, dengan 80 lagi sedang bersedia untuk terapung.

Di Abu Dhabi, syarikat minyak nasional itu telah mengapungkan beberapa siri aset, memupuk lonjakan penyenaraian yang serupa.

Pengendali makanan segera Americana, yang dimiliki oleh Dana Pelaburan Awam kerajaan Arab Saudi dan ahli perniagaan Dubai Mohamed Alabbar, disenaraikan di kedua-dua bursa Abu Dhabi dan Riyadh pada Disember di tengah-tengah permintaan yang melonjak.

“Ia adalah buku permainan yang sama dari Eropah — di UK ia adalah pertengahan hingga akhir 80-an dengan dorongan penswastaan ​​yang menggalakkan aktiviti,” kata seorang jurubank kanan pasaran modal yang berpangkalan di AS. “Ia membantu merangsang pasaran dan mempromosikan lebih banyak budaya ekuiti dan menggalakkan perusahaan swasta untuk didedahkan kepada umum.”

Kejayaan Dubai dalam mengendalikan wabak itu telah memikat jutawan kripto dan eksekutif kewangan yang mengambil kesempatan daripada ekonomi terbukanya. Ramai telah meletakkan akar, memujuk firma mereka untuk mengikuti.

Pengurus dana lindung nilai dan aset, termasuk Brevan Howard dan ExodusPoint, telah ditubuhkan di daerah kewangan bandar itu, yang kini dalam perbincangan untuk melesenkan 50 lagi dana lindung nilai ketika pengurus melihat matahari bebas cukai dan tetingkap dagangan berfaedah merangkumi Asia dan AS.

“Pelabur antarabangsa akan datang — pengurus aset yang besar, dewasa dan dihormati di AS dan Eropah sahaja yang melabur dengan orang mereka sendiri untuk bersedia membuat lebih banyak pelaburan di dunia itu [the Gulf],” kata seorang lagi jurubank pelaburan AS.

Dubai, setelah melihat pasaran modal jirannya menjadi terlalu pesat, tahun lepas memulakan kempen penswastaannya sendiri, berjanji untuk menyenaraikan 10 entiti berkaitan kerajaan. Empat telah disenaraikan, termasuk utiliti Dewa dan syarikat tol jalan raya Salik.

Azevedo berkata wilayah itu sedang menuju ke “fasa kedua” penyenaraian, dengan “entiti bukan kerajaan IPO-ing di UAE, kedua-dua Dubai dan Abu Dhabi”. “Tahun ini akan menyaksikan beberapa syarikat milik keluarga akan datang,” tambahnya.

Perniagaan milik keluarga membentuk sebanyak 90 peratus daripada sektor swasta di negara seperti Arab Saudi dan UAE. Apabila pengasas meninggal dunia, waris mereka sering jatuh ke dalam tuduhan. Bersiar-siar secara terbuka adalah satu cara untuk mengenakan tadbir urus korporat dan pengaturan perancangan penggantian untuk mengelakkan pertelingkahan keluarga.

Al Ansari Financial Services, sebuah syarikat milik keluarga dan rangkaian rumah pertukaran terbesar UAE, pada hari Isnin mengumpul $210 juta di tengah-tengah permintaan kukuh untuk IPOnya di pasaran saham Dubai. Kumpulan lain milik keluarga serantau yang cukup matang untuk menyenaraikan saham secara terbuka termasuk konglomerat pusat beli-belah yang berpangkalan di Dubai Majid Al Futtaim, peruncit milik Lubnan Azadea dan rangkaian pasar raya besar Abu Dhabi Lulu.

Azevedo meramalkan ini akan diikuti oleh gelombang ketiga “firma fintech muda dan syarikat berkebolehan teknologi yang telah mengumpul wang dalam pasaran modal swasta”.

Calon berpotensi termasuk syarikat teknologi ag Pure Harvest, platform dapur awan Kitopi dan firma pengiklanan sulit Dubizzle, kata jurubank.

Kejatuhan perbankan baru-baru ini di AS dan Eropah menghidupkan semula kebimbangan tentang berulangnya krisis kewangan global, apabila Timur Tengah berkembang pesat ketika seluruh dunia mengalami kemerosotan kewangan.

Pada masa itu, Teluk menyombongkan diri bahawa ia telah “terpisah” daripada ekonomi global sebelum mengalami krisis hutang dan harga minyaknya sendiri pada 2009.

“Ia sedikit berbeza sekarang kerana kunci kira-kira yang lebih kukuh dan program transformasi yang berterusan,” kata Tarek Fadlallah, ketua eksekutif Pengurusan Aset Nomura, Timur Tengah. “Semasa GFC, harga minyak jatuh mendadak dan perbezaan besar kali ini ialah harga kekal dalam zon selesa.”

totobet net singapura

pengeluaran sidney tadi siang

totobet hk hari ini

togel singapore hari ini