site

Tindakan pengecut Rusia | Masa kewangan

Selama bertahun-tahun Evan Gershkovich menyinari keturunan Rusia yang menindas. Dia kini telah menjadi mangsanya sendiri. Minggu lalu koresponden Wall Street Journal, bekas akhbar Moscow Times, telah ditangkap dan ditahan oleh perkhidmatan keselamatan Rusia atas tuduhan pengintipan palsu. Dia boleh berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun. Penahanannya adalah tindakan pengecut: ia menandakan penahanan pertama Moscow terhadap seorang wartawan asing sejak pencerobohannya ke atas Ukraine dan kali pertama ia meletakkan seorang wartawan AS di sebalik penjara atas tuduhan mengintip sejak perang dingin. Dengan media berbahasa Rusia sudah disekat, penahanan seorang wartawan asing yang terkemuka adalah isyarat yang menyedihkan bahawa Putin kini berhasrat untuk menjadi lembu kepada organisasi berita antarabangsa.

Gershkovich melaporkan secara meluas di Rusia, menceritakan kisah negara itu pada masa perang dengan terperinci dan berwawasan. Selepas dia ditangkap, Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan, agensi pengganti KGB, mendakwa bahawa wartawan itu “sedang mengumpul maklumat yang merupakan rahsia negara tentang salah satu perusahaan kompleks perindustrian tentera Rusia” demi kepentingan kerajaan AS. WSJ menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut. Gershkovich hanya menjalankan tugasnya sebagai wartawan. Dia telah diiktiraf sepenuhnya oleh kementerian luar Rusia, memberikannya lampu hijau rasmi untuk melaporkan diri di negara itu, tetapi ini juga tidak diendahkan.

Rusia mempunyai rekod prestasi menyekat akhbar bebas walaupun sebelum pencerobohannya ke atas Ukraine. Tetapi sejak perang bermula, risiko kepada wartawan telah meningkat dengan ketara. Pada Mac 2022 ia menggubal undang-undang yang mengenakan penapisan ketat terhadap konflik, pada dasarnya menjadikan kebanyakan laporan mengenainya sebagai tindakan jenayah. Beratus-ratus wartawan Rusia telah meninggalkan negara itu, dan banyak kedai bebas Rusia telah ditutup. Banyak organisasi berita telah menarik wartawan mereka dari negara itu, terutamanya jika mereka warga Rusia, kerana bimbang akan keselamatan mereka. Penangkapan Gershkovich telah menekan wartawan lain untuk pergi; bahayanya ialah ia akan semakin menjadikan Rusia sebagai kotak hitam pada masa dunia perlu memahami apa yang berlaku di sana.

Setiap organisasi berita tahu bahaya menghantar wartawan ke negeri yang menindas dan zon perang. Namun ia adalah tujuan profesion untuk mengambil risiko yang dikira untuk mendedahkan kebenaran dan memegang kuasa untuk bertanggungjawab. Autokrat terancam oleh itu. Menuduh wartawan sebagai pelakon asing yang berniat jahat adalah strategi negara autoritarian, dari Iran hingga China, untuk menyekat perbezaan pendapat dan menimbulkan ketakutan. Putin mengambil lembaran daripada buku permainan itu dan mengubah Rusia menjadi negara pariah.

Presiden Rusia tidak mahu kebenaran diberitahu. Pencerobohannya ke atas Ukraine tidak sesuai dengan rancangannya. Rakyat Rusia biasa menderita, dan ratusan ribu telah meninggalkan negara itu. FSB sedang merampas pasport pegawai kanan dalam paranoia kerana kemungkinan pembelotan juga. Putin mahu mengawal naratif perangnya yang gagal. Sememangnya, artikel terakhir yang ditulis Gershkovich sebelum penahanannya adalah mengenai kesan yang menghancurkan konflik dan sekatan ke atas ekonomi Rusia. Penahanannya juga mempunyai rupa operasi tebusan untuk beberapa perdagangan bernilai tinggi di bawah garis dengan AS.

Penangkapan wartawan di Rusia datang ketika akhbar bebas sedang dihimpit di seluruh dunia. Bancian penjara tahunan daripada Jawatankuasa Melindungi Wartawan, sebuah kumpulan advokasi Amerika yang mempromosikan kebebasan dan keselamatan akhbar, mendapati lebih 360 wartawan dipenjarakan tahun lalu, satu rekod tertinggi. Kesnya menyerlahkan kerja penting yang dilakukan oleh wartawan dalam dunia yang semakin bermusuhan untuk wartawan, kerana sesetengah orang dalam demokrasi liberal cenderung untuk melupakannya. Kewartawanan bukan jenayah. Seperti semua wartawan lain yang ditahan secara tidak sah, Gershkovich mesti dibebaskan dengan tergesa-gesa.

resil sgp

sidney pengeluaran hari ini

keluaran sidney hari ini

angka keluar hongkong

totobet net singapore