site

Tory Euroscepticism belum mati

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Minggu yang besar untuk Rishi Sunak, kini mengintai penambahbaikan lanjut dalam hubungan UK dengan EU. Tetapi ia juga penting untuk Keir Starmer, yang menggunakan PMQ dan ucapan semalam untuk menyerang Konservatif mengenai jenayah. Beberapa lagi pemikiran tentang kedua-duanya di bawah.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

EU Tidak Akan Suka Saya Apabila Saya ERG

Adakah kemenangan Rishi Sunak minggu ini memberinya kebebasan untuk meneruskan hubungan baharu yang kurang sengit dengan EU? Sekutu Sunak, Konservatif Remainers dan blok itu pasti berpendapat demikian, seperti yang dilaporkan oleh George Parker, Peter Foster dan Andy Bounds.

Sememangnya benar bahawa undi parlimen utama pada rangka kerja Windsor minggu ini adalah bencana bagi Eurosceptics garis keras parti Konservatif. Salah satu ukurannya ialah betapa hebatnya parti yang masih pro-Eropah, bukan sahaja secara peribadi tetapi di khalayak ramai. Sebagai Ahli Parlimen Konservatif Bob Neill memberitahu FT:

“Mereka [the ERG] hanya menunjukkan kelemahan mereka dengan memaksa undi tentang ini. Sudah tiba masanya untuk meneruskan dan mempunyai hubungan yang lebih membina dengan EU. Dengan nasib, ia adalah titik perubahan.”

Neill betul dua kali: ini adalah minggu yang sangat buruk untuk ERG tetapi sesiapa sahaja yang mengharapkan perubahan ketara — sama ada mereka adalah Remainer, Leaver sederhana, penyokong jangka panjang UK menyertai Efta, Suruhanjaya Eropah, 27 negara ahli, anda mendapat gambar itu — juga memerlukan banyak tuah.

Jelas sekali, ia adalah satu kemunduran besar bagi Euroscepticism bahawa gabungan kekuatan penyokong pemulihan Boris Johnson dan ultras Brexit boleh mengumpulkan hanya 22 undian terhadap rancangan untuk perdagangan Ireland Utara selepas Brexit. Tidak hairanlah bahawa beberapa sekutu Sunak berkokok bahawa ia hampir tidak “pemberontakan”.

Tetapi dalam banyak cara yang mengatakan lebih banyak tentang bagaimana Johnson telah menjadi penolak kepada ramai Ahli Parlimen Konservatif, termasuk Brexiter yang komited, daripada Tory Euroscepticism sedang berundur. Seorang Ahli Parlimen Tory memberitahu saya dengan jelas bahawa sebab utama mereka mengundi rangka kerja Windsor ialah mereka tidak mahu menjadi sebahagian daripada sebarang proses yang mungkin berakhir dengan Johnson kembali di Downing Street.

ia adalah juga benar untuk mengatakan bahawa Brexiteerisme yang tidak dijana semula juga sedang berundur. Tetapi tidak seperti harapan Johnson untuk kembali ke Downing Street di sebelah pilihan raya umum ini, ERG masih belum mati.

Jalan yang panjang, dari sana ke Keir

Keir Starmer telah menyampaikan ucapan utama mengenai jenayah, menetapkan satu siri sasaran bercita-cita tinggi untuk parti Buruh mengenai topik yang sangat digemarinya dan yang dia fikir benar-benar boleh merosakkan Konservatif pada pilihan raya akan datang.

Satu subplot dalaman Buruh yang penting di sini ialah ketegangan yang tidak dapat dielakkan antara keinginan parti untuk mengelak daripada terkena akibat kenaikan cukai, dan keupayaannya untuk menyatakan apa-apa yang penting.

Cara terbesar pasukan Perbendaharaan bayangan melakukan ini adalah dengan menegaskan bahawa barisan hadapan pembangkang yang ingin membelanjakan wang terlebih dahulu mengenal pasti “perbelanjaan suis”: beberapa lebihan atau perbelanjaan yang berlebihan dalam tampung mereka sendiri yang akan mereka potong atau alihkan ke projek haiwan kesayangan mereka.

Tetapi, seperti yang dikeluhkan oleh beberapa menteri bayangan, ini lebih sukar jika anda, katakan, setiausaha rumah bayangan, di mana anda pada dasarnya ingin dapat menandingi langkah Konservatif untuk langkah, berbanding jika anda, katakan, setiausaha bayangan negeri untuk budaya.

Saya fikir sebenarnya ini tidak begitu benar. Walaupun parti pembangkang suka mengatakan bahawa mereka akan membayar untuk sesuatu dengan membatalkan beberapa projek parti pemerintah yang gagal, selalunya apabila mereka memegang jawatan, mereka mendapati bahawa projek yang gagal ini sebenarnya lebih penting daripada yang dilihat. Tetapi sememangnya benar untuk mengatakan bahawa pembangkang boleh melepaskan diri dengan mendakwa ia akan dapat menghapuskan pemberhentian di sesetengah jabatan tetapi tidak di jabatan lain.

Perdebatan mengenai perbelanjaan adalah sebahagian daripada sebab kedudukan dasar penjagaan kanak-kanak Buruh tidak pernah berkembang melebihi “kami benar-benar akan mempunyai polisi penjagaan kanak-kanak tidak lama lagi”.

Betul atau salah, sesetengah menteri bayangan berpendapat bahawa akibat besar ucapan “lima misi” Starmer semalam akan menjadi perubahan dalam dinamik dalaman parti: bahawa bukannya pihak hadapan untuk mengekalkan “perbelanjaan suis” mereka, ini akan dialihkan ke arah Keutamaan besar Starmer, dengan jenayah dan kepolisan menjadi salah satu yang terbesar.

Sekarang cuba ini

saya pergi tengok Woolf Works di Royal Opera House malam tadi. Markah Max Richter adalah cantik, dan dikumpul sebagai Tiga Dunia: Muzik daripada Woolf Works. Anda boleh mendengarnya di YouTube di sini atau di mana-mana sahaja anda mendapatkan muzik anda.

Seperti yang pembaca biasa akan tahu, saya suka mengelak daripada membaca karya dari Hujung Minggu FT sehingga hujung minggu sebenar, tetapi saya sangat tertarik dengan karya Marianna Giusti untuk Majalah FT sehingga saya membacanya lebih awal. Saya gembira saya melakukannya: ia adalah satu akaun yang menarik tentang betapa banyak perkara yang kini diajar tentang asal-usul dan “peraturan” masakan Itali adalah salah, dan ahli akademik Marxis cuba menceritakan kisah sebenar masakan Itali.

Walau bagaimanapun anda menghabiskannya, selamat berhujung minggu.

Cerita teratas hari ini

  • ScrewDUP? | Parti Kesatuan Demokratik secara persendirian memberi amaran kepada kerajaan UK bahawa persekitaran “peraturan dwi” di Ireland Utara tidak akan berfungsi untuk kumpulan industri penting, walaupun idea itu kini menjadi salah satu tuntutannya untuk memulihkan kerajaan yang diturunkan wilayah itu.

  • Doktor muda mogok | Doktor muda di England akan keluar selama 96 jam mulai 11 April, Persatuan Perubatan British telah mengumumkan, dalam peningkatan ketara perjuangan mereka untuk kenaikan gaji 35 peratus.

  • Hilang bilion | Hanya 1 peratus daripada £1.1 bilion yang dianggarkan hilang akibat penipuan dan kesilapan melalui skim geran perniagaan Covid-19 UK telah dipulihkan oleh kerajaan, menurut badan pemerhati perbelanjaan awam.

  • ‘Sistem penjagaan rosak’ | Pembayar cukai telah membelanjakan £480 juta untuk membeli katil di rumah jagaan terburuk di England dalam tempoh empat tahun lalu, memacu keuntungan bagi pelabur swasta manakala penduduk mengalami layanan yang tidak selamat, penyiasatan Guardian telah mendedahkan.

  • Pemeriksaan biasa di bawah api | Berita tentang bunuh diri guru besar Ruth Perry pada Januari berikutan laporan kritikal oleh badan pemerhati telah mencetuskan gelombang kemarahan minggu ini. Pengkritik rejim pemeriksaan berkata ia merosakkan sistem pendidikan yang diwujudkan untuk diperbaiki.

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

hasil result sgp hari ini

pengeluaran sidney kemarin

togel sidny hari ini com

hongkong totobet

pengeluaran singapura hari ini