site

Trump berkata beliau menjangka akan ditangkap dan menyeru penyokong untuk membantah

Donald Trump telah berkata bahawa dia menjangka akan ditangkap pada hari Selasa dan menyeru penyokong untuk membantah, ketika pendakwa raya Manhattan terus menyiasat dakwaan bahawa bekas presiden itu membayar wang diam untuk membeli kebisuan bintang lucah.

Trump, yang berkempen sebagai calon Republikan untuk pilihan raya presiden 2024, pada hari Sabtu menulis di platform Truth Social bahawa dia “akan ditangkap pada hari Selasa minggu depan”, memetik kebocoran yang tidak ditentukan.

Dia mendakwa bahawa “tiada jenayah” boleh dibuktikan dan bahawa apa-apa tindakan terhadapnya akan “berdasarkan dakwaan lama & dibongkar sepenuhnya. . . kisah dongeng”.

“PROTES, TARIK BANGSA KITA KEMBALI!” Dia menyiarkan.

Pejabat peguam daerah Manhattan, yang dilaporkan mengendalikan kes itu, enggan mengulas.

Stormy Daniels, yang nama sebenarnya Stephanie Clifford, telah mendakwa dia mempunyai hubungan sulit dengan Trump. Pelakon filem lucah itu menyaman bekas presiden pada 2018 untuk memintas perjanjian tidak mendedahkan yang ditubuhkan sejurus sebelum pilihan raya 2016.

Clifford dibayar $130,000 melalui entiti yang ditubuhkan oleh Michael Cohen, bekas peguam peribadi Trump. Cohen dijatuhi hukuman penjara tiga tahun pada 2018 selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan termasuk pelanggaran kewangan kempen yang dikaitkan dengan pembayaran itu.

Aktres itu sebelum ini menandatangani kenyataan mengatakan dia tidak mempunyai hubungan sulit dengan bekas presiden itu, yang disampaikan kepada media oleh Cohen. Clifford kemudian mendakwa dia telah diugut untuk membuat dia berdiam diri mengenai perkara itu. Wakil Trump telah menafikan dia mempunyai hubungan sulit dengan Clifford.

Bekas presiden itu menghadapi rentetan cabaran undang-undang, termasuk siasatan mengenai kemungkinan salah pengendalian dokumen kerajaan, diketuai oleh peguam khas, serta penyiasatan terhadap usahanya untuk menumbangkan keputusan pilihan raya 2020 di Georgia. Trump menafikan salah laku.

Pada bulan Disember, Organisasi Trump telah disabitkan dengan penipuan cukai dalam kes jenayah yang dikejar oleh pendakwa raya Manhattan. Pada bulan September, peguam negara New York Letitia James menyaman Trump dan tiga anak dewasanya atas apa yang disifatkannya sebagai penipuan “luar biasa”, kes yang boleh menjana penalti sekurang-kurangnya $250 juta.

Di samping itu, jawatankuasa kongres yang menyiasat serangan ke atas Capitol AS pada 6 Januari 2021 tahun lepas, berkata Trump harus didakwa kerana membantu usaha yang gagal untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020. Dia juga harus didakwa secara jenayah kerana menghalang prosiding rasmi kerajaan, bersubahat untuk menipu AS dan secara sedar membuat kenyataan palsu kepada pihak berkuasa, kata jawatankuasa itu.

Pada Februari tahun lalu, dua pendakwa raya tertinggi yang mengetuai penyiasatan jenayah peguam daerah Manhattan meletak jawatan dalam satu langkah yang menyebabkan sesetengah pihak membuat spekulasi pada masa bahawa pejabat peguam daerah telah mengambil langkah ke belakang.

Beberapa Republikan terkemuka, termasuk Speaker Dewan, Kevin McCarthy, tampil membela Trump pada hari Sabtu, menuduh pendakwa bermotifkan politik.

McCarthy, yang mempunyai hubungan rollercoaster dengan bekas presiden dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berkata dalam tweet bahawa dia akan mengarahkan pengerusi jawatankuasa Republikan di Kongres untuk “segera menyiasat jika dana persekutuan digunakan untuk menumbangkan demokrasi kita dengan campur tangan dalam pilihan raya dengan bermotifkan politik. pendakwaan”.

“Ini kita pergi sekali lagi – penyalahgunaan kuasa yang keterlaluan oleh DA radikal yang membiarkan penjenayah ganas berjalan ketika dia mengejar dendam politik terhadap Presiden Trump,” kata McCarthy.

Laporan tambahan oleh Joe Miller dan Lauren Fedor

togel singapore hari ini

pengeluaran sidney hari ini berapa

pengeluaran sidney hari ini

hongkong prize

pengeluaran sgp hari ini tercepat