site

Trump mengumpulkan Republikan untuk membelanya dengan amaran penangkapan

Pada hari Isnin, Jabatan Polis New York mula memasang penghadang keluli di luar mahkamah jenayah Manhattan ketika negara bersiap sedia untuk kemungkinan dakwaan Donald Trump.

Jika Trump ditangkap pada hari Selasa, seperti yang dia ramalkan, ia akan menjadi kali pertama bekas presiden AS menghadapi tuduhan jenayah, mewujudkan pertempuran undang-undang yang belum pernah berlaku sebelum ini yang akan bergema sepanjang pilihan raya presiden 2024.

Pengkritik dan sekutu Trump sama-sama berkata dakwaan boleh meningkatkan kedudukannya dengan akar umbi Republikan yang akan memilih calon parti itu untuk presiden pada 2024, walaupun ia boleh mematikan pengundi dalam pilihan raya umum. Beberapa orang Republikan terkemuka telah pun berhimpun membelanya, menunjukkan pengaruh Trump yang masih dipegang di atas pangkalan partinya.

“Donald Trump berada pada tahap paling lemah apabila dia tidak relevan, apabila tiada siapa bercakap mengenainya, apabila dia menjadi orang yang terfikir-fikir,” kata Carlos Curbelo, bekas ahli kongres Republikan dari Florida dan pengkritik Trump. “Dia telah mula menjadi begitu, dan kini kontroversi ini telah meletakkan dia kembali bertanggungjawab ke atas naratif kebangsaan.”

Trump menjadi Republikan negara pertama yang mengisytiharkan dia bertanding jawatan presiden pada November tahun lalu, hanya beberapa minggu selepas prestasi pilihan raya pertengahan penggal yang mengecewakan untuk partinya yang banyak dipersalahkan kerana kehadirannya yang terlalu besar dalam perlumbaan.

Empat bulan kemudian, kebanyakan tinjauan pendapat nasional pengundi Republik menunjukkan Trump mengetuai segelintir calon yang telah mengisytiharkan setakat ini, termasuk bekas duta PBB Nikki Haley dan pengurus dana anti-ESG Vivek Ramaswamy, serta mereka yang secara meluas dipercayai mempertimbangkan untuk bertanding. , seperti gabenor Florida Ron DeSantis.

Walaupun gemuruh tentang kemungkinan dakwaan telah berkembang, beberapa tinjauan pendapat baru-baru ini telah menunjukkan Trump mendapat, bukannya menyerahkan, tanah. Empat puluh enam peratus pengundi Republikan dan Republikan menyokong Trump, menurut tinjauan pendapat Quinnipiac minggu lalu, manakala 32 peratus menyokong DeSantis, diikuti oleh Haley di tempat ketiga yang jauh dengan 5 peratus. Tinjauan mendapati bahawa dalam perlawanan head-to-head, Trump mendapat 51 peratus sokongan, berbanding 40 peratus untuk DeSantis.

“DeSantis mungkin menjadi tumpuan dalam perbualan GOP, tetapi buat masa ini Trump tidak melihat sebarang hakisan dan, sebenarnya, menikmati peningkatan dalam pendahuluannya dalam pemilihan utama Republikan,” kata Tim Malloy, penganalisis undian Universiti Quinnipiac.

Pada hujung minggu, Trump sekali lagi menunjukkan pengaruhnya yang kekal terhadap parti apabila dia berkata di Truth Social, platform media sosialnya, bahawa dia menjangka akan ditangkap pada hari Selasa dan menuduh pejabat peguam daerah Manhattan sebagai “rasuah” dan “berpolitik tinggi”. ”. Siasatan DA, salah satu daripada beberapa yang dihadapi Trump, berpunca daripada dakwaan dia membayar wang diam kepada pelakon lucah mengenai dakwaan hubungan sulit mereka.

Sekutu Trump melompat dengan cepat membelanya. Speaker Dewan Kevin McCarthy berkata beliau akan mengarahkan pengerusi jawatankuasa Republikan di Kongres untuk menyiasat sama ada dana persekutuan “digunakan untuk menumbangkan demokrasi kita dengan campur tangan dalam pilihan raya dengan pendakwaan bermotif politik”.

Trio pengerusi jawatankuasa Dewan Republikan menghantar surat kepada Alvin Bragg, peguam daerah Manhattan, menuduhnya “bakal terlibat dalam penyalahgunaan kuasa pendakwaan yang belum pernah berlaku sebelum ini” dan menuntut dia menyerahkan “semua dokumen dan komunikasi” yang berkaitan dengan pejabatnya. siasatan terhadap Trump.

Untuk sebahagian besar, saingan Trump 2024, baik semasa dan bakal, telah mengkritik Bragg, walaupun semasa cuba mewujudkan jarak antara mereka dan bekas presiden.

“Idea untuk mendakwa bekas presiden Amerika Syarikat amat merisaukan saya kerana ia merisaukan berpuluh juta rakyat Amerika,” kata Mike Pence kepada pemberita pada hujung minggu. Pence, bekas naib presiden Trump yang berselisih dengannya berhubung serangan 6 Januari, dikatakan sedang menimbang perjalanannya sendiri di Rumah Putih.

“Tiada sesiapa yang berada di atas undang-undang,” tambahnya. “Saya yakin Presiden Trump boleh menjaga dirinya sendiri.”

Reaksi daripada DeSantis, yang setakat ini mengelak daripada bertembung secara langsung dengan Trump, juga diperhatikan dengan teliti. Gabenor Florida pada hari Isnin menimbulkan ketawa yang boleh didengari pada sidang akhbar, berkata: “Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan membayar wang diam kepada bintang lucah untuk memastikan senyap berhubung beberapa jenis hubungan sulit, saya cuma, saya tidak boleh bercakap dengannya. itu.”

Bagaimanapun, beliau menambah dalam mempertahankan Trump: “Apa yang boleh saya bicarakan ialah jika anda mempunyai pendakwa raya yang mengabaikan jenayah yang berlaku setiap hari dalam bidang kuasanya dan dia memilih untuk kembali beberapa tahun yang lalu untuk cuba menggunakan sesuatu tentang lucah. pembayaran wang senyap bintang, itu adalah contoh meneruskan agenda politik dan mempersenjatai pejabat, dan saya fikir itu pada asasnya salah.”

Terdapat tanda-tanda dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa penyiasatan selama bertahun-tahun Manhattan DA mengenai pembayaran itu hampir selesai, walaupun pihak berkuasa belum mengesahkan dakwaan Trump akan berlaku.

Walaupun Trump menghadapi beberapa penyiasatan jenayah dalam pelbagai bidang kuasa, kes di Manhattan berkaitan dengan dakwaan hubungannya dengan Stormy Daniels, yang nama sebenarnya Stephanie Clifford, dan sama ada bekas presiden itu melanggar undang-undang dengan mengatur agar dia menerima wang senyap dalam pelarian. -sehingga pilihan raya presiden 2016.

Pelakon filem lucah itu mendakwa dia mempunyai hubungan sulit dengan Trump dan menerima $130,000 pada 2016 daripada entiti yang ditubuhkan oleh Michael Cohen, bekas peguam peribadi Trump. Cohen dijatuhi hukuman penjara tiga tahun pada 2018 selepas mengaku bersalah atas tuduhan termasuk pelanggaran kewangan kempen yang dikaitkan dengan pembayaran itu.

Clifford, yang pada satu ketika menandatangani kenyataan mengatakan dia tidak mempunyai hubungan sulit dengan Trump, telah mendakwa dia diugut untuk berdiam diri mengenai perkara itu. Trump telah menafikan mereka mempunyai hubungan sulit.

Beberapa pengkritik Trump bimbang sama ada sifat kes Manhattan – termasuk fakta bahawa ia berkaitan dengan peristiwa yang didakwa berlaku tujuh tahun lalu – akan memberanikan bekas presiden itu untuk secara boleh dipercayai mendakwa dia mangsa “pemburuan ahli sihir” politik. Mereka juga bimbang ia boleh menjejaskan selera orang ramai untuk pendakwaan lanjut, termasuk terutamanya di Georgia, di mana pendakwa Fulton County sedang menimbang pertuduhan berkaitan percubaan Trump untuk mengganggu pilihan raya presiden 2020 di sana.

“Terdapat risiko bahawa kes ini mengurangkan kes lain yang lebih penting dan semuanya menjadi sebahagian daripada naratif bahawa pendakwa aktivis hanya cuba menghalang Donald Trump daripada kembali berkuasa,” kata Curbelo.

Tetapi yang lain menunjukkan bahawa walaupun Trump akan menang dalam pemilihan utama Republikan tahun depan, cabaran undang-undangnya mungkin akan mengejarnya – sekurang-kurangnya di peti undi dalam pilihan raya umum.

Doug Heye, bekas jurucakap Jawatankuasa Kebangsaan Republikan, berkata: “Dalam pilihan raya umum, jelas sekali, bekas presiden yang didakwa bertanding jawatan, itu bukan mesej kemenangan untuk Trump.”

Donald Trump berkata tahun lepas dia akan memasuki pemilihan utama presiden Republik © Reuters

Trump menghadapi pelbagai siasatan dan tindakan undang-undang ketika dia meneruskan larian ketiga untuk Rumah Putih.

  • Jabatan Kehakiman AS telah melantik peguam khas untuk mengawasi penyiasatan pengendalian Trump terhadap dokumen kerajaan, serta sebahagian daripada siasatan terhadap kemungkinan campur tangan dalam pilihan raya presiden 2020. Jawatankuasa kongres yang menyiasat serangan 6 Januari 2021 telah mengesyorkan Trump didakwa atas peranannya dalam pemberontakan yang gagal.

  • Juri besar khas sedang menyiasat dakwaan campur tangan Trump dalam pilihan raya presiden 2020 di negeri Georgia. Bahagian laporan panel yang tidak dimeterai mendakwa bahawa “seorang atau lebih” saksi yang memberi keterangan sebelum ia mungkin telah melakukan sumpah bohong. Panel telah mengesyorkan peguam daerah mendapatkan dakwaan. Satu keputusan dikatakan akan berlaku.

  • Peguam negara negara New York Letitia James menyaman Trump dan tiga anak dewasanya pada bulan September atas apa yang disifatkannya sebagai penipuan “luar biasa”. Dia menuntut penalti sekurang-kurangnya $250 juta. Organisasi Trump telah disabitkan pada tahun lepas atas penipuan cukai dalam kes jenayah yang diketuai oleh pendakwa raya Manhattan.

  • E Jean Carroll, wartawan dan pengarang, telah menyaman bekas presiden itu atas dakwaan merogol serta memfitnah. Trump menafikan tuduhan itu.

resu sgp

pengeluara sdy

peng sdy

angka keluar hongkong

totobet singapore