site

‘Trump without the nonsense’: DeSantis menapaki garis halus apabila populariti semakin surut

Apabila penemuduga provokator Piers Morgan bertanya kepada Ron DeSantis minggu ini tentang nama panggilan Donald Trump untuknya — daripada “Meatball Ron” kepada “Ron DeSantisimonious” — gabenor Florida ketawa.

“Saya tidak tahu cara mengeja DeSanctimonious,” jawab DeSantis, seorang graduan Universiti Yale dan Harvard Law School. “Saya tidak tahu apa maksudnya, tetapi saya suka, ia panjang, ia mempunyai banyak vokal.”

DeSantis membuat catatan yang lebih serius apabila dia menambah: “Anda memanggil saya apa sahaja yang anda mahu. Maksud saya, selagi awak, awak tahu, panggil saya pemenang.”

Temu bual utama Republikan itu dengan Morgan, yang disiarkan pada malam Khamis di Fox Nation, perkhidmatan penstriman saluran berita TV konservatif, menandakan usahanya yang paling jelas untuk membezakan antara dirinya dan Trump.

Walaupun DeSantis tidak dijangka secara rasmi mengisytiharkan dia bertanding jawatan presiden sehingga selepas sesi perundangan Florida berakhir pada musim bunga ini, dia dilihat secara meluas sebagai pesaing terbesar Trump untuk pencalonan parti itu pada 2024.

Bagaimanapun, sekutu dan pengkritik DeSantis sama-sama berkata gabenor Florida berusia 44 tahun itu — yang pernah menyifatkan dirinya sebagai “pembela pit bull Trump” — perlu berjalan di atas tali politik jika dia ingin merayu ke pangkalan Trump sambil mengharungi keadaan hampir berterusan. serangan daripadanya.

Apabila ditanya oleh Morgan tentang perbezaan antara dia dan Trump, DeSantis berkata dia akan memecat Anthony Fauci – pegawai kesihatan awam di tengah-tengah tindak balas persekutuan terhadap pandemik Covid-19 – dan, dalam penggalian halus di Trump, menambah bahawa dia menjalankan kerajaan Florida dengan “tiada drama harian”.

“Gabenor cuba untuk membuat garis halus antara tidak menyerang Trump dan tidak kelihatan seperti dia mengelak soalan itu,” kata Dan Eberhart, penderma Republikan yang menyokong Trump. “Pangkalan Trump tidak mahu melihat DeSantis menyerang bekas presiden, dan DeSantis akhirnya akan memerlukan pengundi tersebut untuk menyokongnya jika dia bertanding untuk Rumah Putih.”

Saham DeSantis meningkat dengan akar umbi Republikan selepas dia melancong untuk pemilihan semula dengan hampir 20 mata dalam pilihan raya pertengahan November, manakala Republikan lain di seluruh negara goyah. Namun tinjauan terbaru menunjukkan Trump telah mendapat tempat dalam beberapa minggu kebelakangan ini manakala sokongan untuk DeSantis telah berkurangan.

Tinjauan Universiti Monmouth minggu ini menunjukkan bahawa dalam perlumbaan dua orang hipotesis, 47 peratus pengundi Republik akan memilih Trump, berbanding 46 peratus yang akan menyokong DeSantis. Sebulan sebelum itu, tinjauan yang sama mempunyai DeSantis pada 53 peratus, berbanding Trump pada 40 peratus.

Tinjauan Morning Consult, juga dikeluarkan minggu ini, menunjukkan gambaran yang sama, dengan 54 peratus daripada bakal pengundi utama berkata Trump adalah pilihan utama mereka, berbanding 26 peratus untuk DeSantis – tahap sokongan terendahnya sejak tinjauan pendapat bermula tahun lepas.

Kesilapan DeSantis dalam tinjauan pendapat berlaku walaupun Trump mencetuskan spekulasi bahawa dia boleh didakwa di mahkamah jenayah di Manhattan dalam kes berkaitan dakwaan bahawa dia mengatur wang senyap dibayar kepada Stormy Daniels, bintang lucah.

Trump telah menggunakan platform Truth Social dan penampilan awamnya untuk cuba melukis DeSantis sebagai flip-flopper – contohnya, dengan menyatakan bahawa gabenor telah meninggalkan sokongan awalnya untuk memperbaharui hak seperti Keselamatan Sosial dan Medicare – yang hanya menirunya.

Dalam kenyataan yang mencetuskan gelombang kejutan melalui penubuhan Republikan minggu lalu, DeSantis mengulangi ucapan Trump apabila dia memberitahu personaliti Fox News Tucker Carlson bahawa sokongan lanjut untuk Ukraine bukanlah “kepentingan negara penting” Amerika dan bahawa perang Rusia di sana adalah “pertikaian wilayah”.

DeSantis kemudiannya memberitahu Morgan bahawa komennya adalah “salah ciri”. Tetapi kenyataan itu menjadi bumerang, bukan sahaja di kalangan konservatif yang lebih tradisional – mendapat teguran daripada lembaga editorial The Wall Street Journal dan beberapa penggubal undang-undang kanan Republikan – tetapi juga penyokong paling setia Trump, yang berkata gabenor itu melakukan peniruan buruk terhadap bekas presiden.

“Dia cuba untuk mengalahkan Trump, dan itu tidak boleh dilakukan,” kata Jim McLaughlin, peninjau bekas presiden. “Pengundi ini mahukan Donald Trump, dan hanya ada satu Donald Trump.”

Awal minggu ini, DeSantis sekali lagi cuba menyumbat jarum ketika dia berusaha untuk menangani dakwaan berpotensi Trump. DeSantis menyerang Alvin Bragg, peguam daerah Manhattan, sebagai “pendakwa raya yang disokong Soros” yang “menjalankan agenda politik dan mempersenjatai pejabat”.

Tetapi dia juga kelihatan membuat gurauan dengan mengorbankan Trump, berkata: “Saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan membayar wang senyap kepada bintang lucah untuk menjamin kesunyian berhubung beberapa jenis hubungan sulit, saya cuma, saya tidak boleh bercakap dengannya. .”

Sesetengah Republikan menegaskan DeSantis sedang bermain permainan panjang – kaukus Iowa masih lebih daripada 10 bulan lagi – dengan bijak.

“Membalas dengan sedikit merendah diri dan jenaka adalah kemenangan untuk DeSantis,” kata Eberhart. “Dia mengemudi serangan Trump dan dia menunjukkan bagaimana dia berbeza daripada Trump pada masa yang sama.”

Tetapi yang lain memberi amaran bahawa dengan berada di tepi padang sementara Trump mengecamnya, DeSantis berisiko “ditakrifkan” oleh lawannya, sama seperti Demokrat Barack Obama berjaya menghalang kempen Republikan Mitt Romney pada musim panas 2012.

Dalam satu catatan media sosial minggu ini, Trump menuduh “DeSanctimonious” sebagai “tidak bekerja untuk rakyat Florida” dan “terlalu sibuk berbual dengan hos TV yang dicabar penarafan dari England”.

“Sekarang [DeSantis] ialah pelajar pertama Amerika,” kata pegawai Republikan Florida Ford O’Connell. “Apa yang dia perlu lakukan adalah untuk dapat meyakinkan pangkalan, pada saat-saat tertentu, bahawa dia boleh mengambil mantel, dan menjadi, seperti yang dikatakan ramai orang, Trump tanpa omong kosong.”

keputusan singapura hari ini

pembukaan sydney

result sdy

hongkong hari ini keluar

keluaran sgp hari ini