site

UBS menawarkan untuk membeli Credit Suisse sehingga $1bn

UBS telah menawarkan untuk membeli Credit Suisse sehingga $1bn, dengan pihak berkuasa Switzerland merancang untuk mengubah undang-undang negara untuk memintas undian pemegang saham pada urus niaga itu ketika mereka tergesa-gesa untuk memuktamadkan perjanjian sebelum Isnin.

Perjanjian semua saham antara dua bank terbesar Switzerland ditetapkan untuk ditandatangani sejurus petang Ahad dan akan berharga pada sebahagian kecil daripada harga penutup Credit Suisse pada hari Jumaat, semuanya akan menghapuskan pemegang saham sasaran, empat orang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang keadaan berkata.

Tawaran itu dimaklumkan pada pagi Ahad dengan harga SFr0.25 sesaham yang akan dibayar dalam saham UBS, jauh di bawah harga penutup Credit Suisse pada SFr1.86 pada hari Jumaat, kata orang ramai. UBS juga telah menegaskan perubahan buruk yang ketara yang membatalkan perjanjian jika spread lalai kreditnya melonjak sebanyak 100 mata asas atau lebih, tambah mereka.

Keadaan sedang bergerak pantas dan tiada jaminan bahawa terma akan kekal sama atau perjanjian akan dicapai, semua orang menegaskan.

Sesetengah orang berkata bahawa syarat semasa adalah tidak adil untuk Credit Suisse dan pemegang sahamnya. Yang lain mengkritik rancangan untuk membatalkan peraturan tadbir urus korporat biasa dengan menghalang undian pemegang saham UBS.

Terdapat hubungan terhad antara kedua-dua pemberi pinjaman dan syarat-syaratnya telah banyak dipengaruhi oleh Bank Negara Switzerland dan pengatur Finma, kata orang ramai. Rizab Persekutuan AS telah memberikan persetujuannya terhadap kemajuan perjanjian itu, tambah mereka.

Walaupun terma semasa menilai ekuiti Credit Suisse sehingga $1 bilion, angka itu tidak menggambarkan peruntukan tambahan yang akan dibuat oleh Bank Negara Swiss untuk memastikan perjanjian itu dilakukan.

Kedua-dua pihak telah dikunci dalam perbincangan dengan pengawal selia sejak Rabu, apabila Credit Suisse meminta SNB untuk memberikannya talian kredit kecemasan SFr50bn ($54bn).

Apabila backstop ini gagal menahan kejatuhan harga sahamnya dan menghentikan pelanggan yang panik daripada mengeluarkan wang mereka, bank pusat bertindak untuk memaksa penggabungan selepas bimbang tentang daya maju pemberi pinjaman kedua terbesar negara itu.

Aliran keluar deposit daripada Credit Suisse mendahului SFr10bn sehari lewat minggu lalu, Financial Times telah melaporkan. Pelanggan menarik balik SFr111bn daripada kumpulan dalam tiga bulan terakhir tahun lepas.

Pada malam Sabtu, kabinet Switzerland berhimpun di kementerian kewangan di Bern untuk beberapa siri pembentangan daripada pegawai kerajaan, SNB, pengawal selia pasaran Finma, dan wakil sektor perbankan.

Kerajaan sedang menyediakan langkah kecemasan untuk mempercepatkan pengambilalihan dan merancang untuk memperkenalkan undang-undang yang akan memintas tempoh perundingan enam minggu biasa yang diperlukan untuk pemegang saham UBS supaya perjanjian itu dapat dimeterai serta-merta, kata rakyat.

Rangka kerja perjanjian itu telah direka oleh pengawal selia Switzerland untuk memberikan kestabilan maksimum kepada sistem perbankan negara, kata orang ramai yang memberi taklimat mengenai perkara itu. Pihak berkuasa Switzerland telah pun mendapatkan pra-kelulusan daripada pengawal selia berkaitan di AS dan Eropah yang dijangka mengeluarkan kenyataan yang diselaraskan hari ini.

UBS akan mengecilkan bank pelaburan Credit Suisse secara mendadak, supaya entiti gabungan itu akan membentuk tidak lebih daripada satu pertiga daripada kumpulan yang digabungkan, kata dua orang.

Walau bagaimanapun, lembaran terma semasa untuk perjanjian itu tidak menyatakan apa yang akan berlaku kepada bahagian perniagaan individu Credit Suisse, dan hanya menggariskan pengambilalihan 100 peratus kumpulan itu.

Perunding telah memberikan Credit Suisse nama kod Cedar dan UBS dirujuk sebagai Ulmus, menurut orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

UBS sedang mendapatkan konsesi dan perlindungan daripada kerajaan, terutamanya daripada sebarang kes undang-undang yang belum selesai dan penyiasatan kawal selia ke atas Credit Suisse yang boleh mengakibatkan denda atau kerugian, FT telah melaporkan. Bagaimanapun, tidak mungkin ia akan mendapat ganti rugi daripada sebarang kehilangan aset, kata salah seorang yang terlibat.

UBS juga mahu dibenarkan untuk berperingkat dalam sebarang tuntutan tambahan yang akan dihadapinya di bawah peraturan global mengenai modal yang mentadbir bank terbesar di dunia.

SNB, UBS, Credit Suisse dan Finma enggan mengulas.

Laporan tambahan oleh Sam Jones

reault sgp

angka pengeluaran sidney

totobet sedney

hk malam ini keluar berapa

result sgp