site

UK akan melancarkan rangkaian amaran kecemasan nasional berasaskan telefon bimbit

Tiga puluh tahun selepas Britain menyahaktifkan rangkaian siren serbuan udara kebangsaannya, kerajaan sedang menyediakan sistem baharu untuk memberi amaran kepada rakyat sekiranya berlaku kecemasan — hanya kali ini melalui telefon bimbit.

Menteri berkata sistem itu akan menghantar makluman kepada telefon 4G dan 5G tentang kejadian cuaca yang mengancam nyawa, seperti banjir melampau atau kebakaran hutan. Sistem “siaran” juga boleh digunakan untuk memberi amaran tentang ancaman keselamatan, termasuk serangan pengganas, seperti yang berlaku di negara lain, seperti Belanda.

Kerajaan berkata pada hari Khamis bahawa ujian seluruh UK bagi sistem Amaran Kecemasan akan berlangsung pada 3 petang BST pada 23 April. Mesej akan muncul pada skrin utama telefon mudah alih dan peranti itu akan mengeluarkan “bunyi seperti siren yang kuat, walaupun ia ditetapkan dalam senyap,” sambil bergetar sehingga 10 saat.

“Mendapatkan sistem ini beroperasi . . . bermakna kami mempunyai alat lain dalam kit alat kami untuk memastikan orang ramai selamat dalam kecemasan yang mengancam nyawa. Ia mungkin bunyi yang menyelamatkan nyawa anda,” kata menteri pejabat kabinet Oliver Dowden.

Pengguna telefon hanya perlu meleret keluar mesej atau klik “OK” pada skrin, kata kerajaan. Pengguna tidak perlu mendaftarkan nombor mereka.

Selain Belanda, makluman siaran mudah alih telah digunakan di beberapa negara, termasuk AS, Kanada dan Jepun, di mana mereka telah dikreditkan dengan menyelamatkan nyawa semasa kejadian cuaca buruk.

Di UK, amaran boleh digunakan untuk menggesa penduduk yang diancam oleh banjir atau kebakaran hutan supaya berpindah. Semasa gelombang panas musim panas lalu, apabila suhu mencecah 40C yang memecahkan rekod, perkhidmatan bomba England menangani lebih 50 kebakaran hutan sehari — empat kali ganda jumlah pada 2021.

“Kami mesti menggunakan setiap alat yang kami gunakan untuk memastikan orang selamat, dan kami memerlukan semua orang memainkan peranan mereka,” kata Mark Hardingham, pengerusi majlis Ketua Bomba Kebangsaan. “Ujian kebangsaan mungkin menyusahkan sesetengah pihak, tetapi harap maafkan kami atas pencerobohan itu.”

Jeritan siren telah menjadi bunyi yang mentakrifkan kecemasan apabila terdapat risiko kepada kehidupan, terutamanya semasa perang. Bunyi mereka adalah tetap di banyak bahagian di UK semasa perang dunia kedua amaran tentang serangan pengeboman Jerman yang akan datang.

Rangkaian itu dikekalkan semasa perang dingin dan direka untuk memberi amaran empat minit kepada penduduk sebelum serangan nuklear oleh Kesatuan Soviet. Sistem ini telah dinyahaktifkan pada tahun 1993 berikutan tamatnya perang dingin.

Pegawai berkata bahawa teknologi penyiaran mudah alih bermakna sistem baharu itu boleh dihadkan kepada memberikan amaran kepada 90 peratus telefon bimbit di kawasan geografi yang ditetapkan, dan akan mengandungi arahan yang jelas tentang cara untuk kekal selamat.

Penggera akan berfungsi pada mana-mana telefon, tetapi sistem itu hanya akan digunakan apabila terdapat risiko segera kepada nyawa, jadi orang ramai mungkin tidak menerima amaran selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun, tambah mereka.

resulf sgp

pengeluaran angka sdy

pengeluaran sydney

apa keluar hk malam ini

indotogel sgp