site

UK dan EU meningkatkan kerjasama berhubung cukai sempadan karbon baharu

Britain dan EU sedang meningkatkan penyelarasan usaha untuk menangani perubahan iklim dan bertindak balas terhadap program subsidi hijau AS secara besar-besaran, sebagai tanda hubungan yang semakin hangat antara kedua-dua pihak.

Rishi Sunak, perdana menteri, berkata minggu ini bahawa Britain dan EU boleh menyelaraskan langkah mengenai cukai sempadan karbon baharu yang akan mengenakan levi ke atas barangan intensif karbon yang diimport yang tiba di Eropah.

Pada hari Khamis, kerajaan akan melancarkan rundingan sama ada untuk memperkenalkan “mekanisme pelarasan sempadan karbon” UK sebagai sebahagian daripada strategi sifar bersih yang lebih luas.

Grant Shapps, setiausaha tenaga, berkata perundingan itu akan menangani risiko “kebocoran karbon” masa depan, di mana perniagaan memindahkan pengeluaran ke negara yang mempunyai peraturan iklim yang lebih lemah untuk mengelak daripada membayar levi karbon.

Sunak memberitahu ahli parlimen minggu ini bahawa kerajaan sedang membuat kemajuan dalam apa yang dipanggil “CBAM”, mengatakan idea itu “munasabah dan masuk akal” dan, semasa beliau menjadi canselor UK, beliau telah membincangkan isu itu dengan pemimpin Jerman Olaf Scholz.

Sunak memberitahu jawatankuasa perhubungan Commons “mungkin ada peluang untuk bekerjasama” dengan EU, sama seperti kedua-dua pihak telah berbincang mengenai skim perdagangan pelepasan mereka.

Pegawai British berkata matlamatnya adalah untuk bekerjasama dengan negara-negara yang berfikiran sama dan bahawa UK dan EU sedang memberi pertimbangan serius untuk menghubungkan sistem harga karbon mereka. “Ia masuk akal,” kata seorang.

Sementara itu, Kemi Badenoch, setiausaha perdagangan UK, pada hari Rabu mengadakan perbincangan dengan Valdis Dombrovskis, pesuruhjaya perdagangan EU, untuk membincangkan tindak balas yang diselaraskan kepada Akta Pengurangan Inflasi kontroversi presiden AS Joe Biden.

Sekutu Badenoch berkata program subsidi $369 bilion Biden menimbulkan cabaran yang sama untuk EU dan UK, bersama dengan sekutu Washington yang lain, seperti Australia dan Jepun.

Jeremy Hunt, canselor, memberitahu ahli parlimen pada hari Khamis bahawa dia akan menerbitkan respons penuh kepada IRA pada akhir tahun ini. “Itu tidak semestinya bermakna memadankan subsidi untuk subsidi, tetapi ini bermakna memastikan pakej keseluruhan, yang bermakna orang ramai memilih untuk melabur di UK, kekal menarik,” katanya.

Perbincangan antara London dan Brussels mengenai isu berkaitan iklim adalah isyarat terkini untuk meningkatkan hubungan EU-UK berikutan resolusi bulan lepas pertikaian yang menghakis berhubung hubungan perdagangan pasca Brexit di Ireland Utara.

Perbendaharaan menaikkan prospek CBAM dalam semakan sifar bersihnya pada Oktober 2021, walaupun memberi amaran bahawa proses itu boleh menjadi sangat rumit untuk dilaksanakan.

CBAM EU, yang hampir diluluskan dan akan mula mengenakan caj pada 2026, telah pun terbukti kontroversi. China telah meminta perbincangan di Pertubuhan Perdagangan Dunia, mengatakan ia boleh menjadi diskriminasi.

Cukai itu bertujuan untuk menyamakan kedudukan bagi syarikat domestik yang dikawal selia oleh sistem perdagangan pelepasan EU, dengan mengenakan levi ke atas import produk intensif karbon.

Reka bentuk yang serupa bagi sistem perdagangan pelepasan UK dan EU membuka kemungkinan untuk menghubungkan kedua-duanya secara rasmi.

Sarah Williams dari Green Alliance, sebuah organisasi alam sekitar, berkata bahawa menghubungkan UK dan EU “sistem harga karbon sangat masuk akal” dan bahawa perjanjian Ireland Utara membuka “peluang untuk membina hubungan yang lebih kerjasama dengan EU”.

Jonny Peters, penasihat dasar kanan di badan pemikir perubahan iklim E3G, berkata CBAM UK mungkin kelihatan sangat serupa dengan EU, kerana kedua-duanya akan dilindungi oleh peraturan WTO, dan sistem perdagangan pelepasan UK dan EU adalah “agak banyak. sama”.

indotogel sgp

totobet sdy

totobet sedney

angka keluar hongkong

totobet data sgp