site

UK digesa untuk meluluskan pengadunan hidrogen dalam rangkaian gas domestik

Menteri-menteri harus memberi kebenaran pada tahun ini untuk pengadunan hidrogen ke dalam rangkaian gas UK selagi ia boleh dibuktikan selamat, menurut penasihat kerajaan mengenai gas karbon rendah.

Syor itu adalah salah satu penemuan utama laporan yang diterbitkan pada hari Rabu oleh Jane Toogood, yang dilantik sebagai “juara hidrogen” UK pada Julai lalu.

Kerajaan sebelum ini telah menyatakan bahawa ia akan memutuskan pada akhir tahun ini sama ada untuk mencampurkan sehingga 20 peratus hidrogen ke dalam sistem pengedaran gas sebagai sebahagian daripada sasaran karbon sifar bersih 2050. Menggantikan dandang yang menggunakan gas asli adalah bahagian penting dalam matlamat itu, kerana rumah menyumbang kira-kira satu perlima daripada pelepasan gas rumah hijau.

Toogood, yang merupakan ketua eksekutif perniagaan Catalyst Technologies Johnson Matthey, yang membekalkan teknologi yang digunakan dalam pengeluaran hidrogen, berkata kerajaan harus meluluskan pengadunan “lebih cepat lebih baik” untuk membantu merangsang permintaan.

Hidrogen rendah karbon dilihat sebagai alternatif yang lebih hijau kepada bahan api fosil kerana ia tidak menghasilkan karbon dioksida apabila dibakar di udara, walaupun beberapa saintis telah memberi amaran bahawa proses itu menghasilkan pelepasan nitrogen oksida yang mencemarkan.

Gas itu dikenali sebagai hidrogen hijau apabila dihasilkan melalui elektrolisis air menggunakan kuasa boleh diperbaharui, atau hidrogen biru apabila dibuat daripada gas asli, dengan karbon dioksida sebagai hasil sampingan, yang kemudiannya ditangkap dan disimpan.

Toogood berkata kedua-dua jenis hidrogen itu boleh diadun ke dalam rangkaian gas, sambil menambah bahawa dia bersetuju dengan kerajaan bahawa sekurang-kurangnya separuh daripadanya adalah “hidrogen elektrolitik”.

Pendapat sama ada hidrogen karbon rendah sesuai untuk digunakan dalam dandang domestik telah menjadi terpolarisasi. Syarikat infrastruktur gas berpendapat penukaran kepada dandang hidrogen akan kurang mengganggu jika dibandingkan dengan memasang sistem pemanasan rendah karbon lain seperti pam haba elektrik.

Lawan punya berhujah bahawa pengadunan hidrogen boleh memanjangkan penggunaan gas asli untuk pemanasan domestik dan kurang ekonomi dan kurang cekap daripada alternatif seperti pam haba elektrik atau haba suria.

Cornwall Insight, penganalisis tenaga, telah meramalkan bahawa menggunakan hidrogen untuk pemanasan rumah boleh menjadi sebanyak 70 peratus lebih mahal daripada menggunakan gas asli.

Toogood juga menggesa menteri untuk mengemukakan titik di mana semua dandang gas baharu harus “sedia hidrogen”. Beliau berkata perkara itu sepatutnya datang seawal 2026 dan perlu kerana tidak semua rumah boleh dengan mudah ditukar kepada “pam haba elektrik”.

“Saya mengesyorkan agar kita memberi kejelasan mengenai keputusan itu. . . dengan andaian kami mendapat kes keselamatan yang dibenarkan,” katanya. Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan sedang menilai keselamatan penggunaan hidrogen dalam tetapan domestik, komersial dan perindustrian.

Beliau berkata sehingga 1967 rangkaian gas lama UK menggunakan “gas bandar”, yang berasal daripada arang batu dan mengandungi bahagian hidrogen yang tinggi: kira-kira 50 peratus. “Ini bukan perkara baru,” katanya.

Toogood menambah bahawa kerajaan harus “membekalkan elektrik di mana kita boleh” tetapi menegaskan bahawa Britain bergantung kepada gas, digunakan oleh 83 peratus rumah dan 200,000 perniagaan.

Dia mengakui bahawa hidrogen rendah karbon adalah industri yang “bermula” dan tidak menawarkan “peluru perak” untuk keperluan tenaga masa depan Britain.

Laporannya juga menyeru kerajaan untuk memastikan projek pengeluaran hidrogen dihantar “pada skala” untuk meningkatkan keyakinan pelabur.

Toogood berkata industri intensif tenaga — seperti simen, keluli dan kaca — amat sesuai untuk penukaran kepada hidrogen. Ia juga boleh digunakan untuk menggerakkan pesawat komersial, kapal dan kenderaan yang lebih besar seperti HGV dan ambulans, yang tidak mampu membayar masa pengecasan yang lama.

Laporan tambahan oleh Harry Dempsey

result singapure

angka pengeluaran sydney

togel sydnèy

keluaran hongkong malam

totobet net singapore