site

UK kembali menyiasat Mikhail Fridman empat bulan selepas serbuan di London

UK tidak lagi menyiasat dua daripada tiga dakwaan awal terhadap Mikhail Fridman empat bulan selepas menangkap oligarki Rusia yang dibenarkan di rumah agamnya di London.

Agensi Jenayah Kebangsaan, yang menugaskan lebih 50 pegawai untuk menyerbu rumah berjuta-juta Fridman di utara London pada Disember, telah berhenti menyiasat ahli perniagaan berusia 58 tahun itu kerana disyaki berkomplot untuk menipu Pejabat Dalam Negeri dan konspirasi untuk melakukan sumpah bohong, menurut orang yang mempunyai pengetahuan tentang keputusan tersebut. Agensi itu masih menyiasat kesalahan pengubahan wang haram yang disyaki, kata mereka.

Kedua-dua pihak juga bertelagah mengenai waran yang digunakan untuk serbuan itu, menurut salah seorang rakyat.

Jurucakap NCA mengesahkan agensi itu tidak lagi menjalankan siasatan terhadap seorang individu kaya Rusia berusia 58 tahun yang ditahan dalam serbuan di London pada Disember, tanpa menamakan Fridman secara khusus, yang penahanannya telah dilaporkan secara meluas. Agensi itu enggan mengulas lanjut mengenai waran itu. Fridman enggan mengulas untuk cerita ini.

Skop penyiasatan NCA yang dikurangkan ke atas Fridman adalah kemunduran kepada sel anti-kleptokrasi baharu agensi itu, yang ditubuhkan untuk menyasarkan golongan elit yang korup dan individu berkaitan Kremlin yang mencuci aset mereka di UK berikutan pencerobohan Vladimir Putin ke atas Ukraine.

Fridman sedang membuat panggilan video dengan rakan perniagaannya apabila pegawai NCA menceroboh masuk ke rumahnya untuk menangkapnya, menurut seorang yang mengetahui serbuan itu. Dakwaan yang digugurkan oleh NCA berkaitan dengan keterangan yang diberikan Fridman bagi menyokong permohonan imigresen UK teman wanitanya, tambah orang itu.

NCA juga menahan seorang lagi yang berkenalan dengan teman wanita ahli perniagaan Rusia itu kerana disyaki melakukan kesalahan termasuk pengubahan wang haram dan konspirasi untuk menipu, dedah agensi itu dalam kenyataan Disember.

Seorang lelaki berusia 35 tahun turut ditahan “kerana disyaki terlibat dalam pengubahan wang haram dan menghalang pegawai NCA selepas dia dilihat meninggalkan alamat (ahli perniagaan Rusia) dengan beg yang didapati mengandungi wang tunai beribu-ribu pound,” menurut agensi itu. kenyataan.

Fridman kelahiran Ukraine, yang memperoleh kekayaan dalam perbankan, runcit, minyak dan telekomunikasi di Rusia sebelum berpindah ke London pada 2015, merupakan salah seorang lelaki terkaya di UK sehingga sekatan barat berhubung perang di Ukraine membekukan asetnya dan mengehadkan aksesnya kepada dana.

Sejak itu, oligarki itu telah tinggal di Athlone House, rumah agamnya di Highgate, utara London, menimbulkan cabaran undang-undang terhadap sekatan UK dan EU. Fridman, yang mahu kekal di UK, percaya dakwaan itu adalah percubaan untuk memaksanya kembali ke Rusia, menurut orang yang rapat dengannya. Perbelanjaan Fridman dihadkan kepada elaun kira-kira £2,000 sebulan di bawah sekatan.

Rakan kongsi perniagaannya Petr Aven – yang rumahnya diserbu NCA Mei lalu sebagai sebahagian daripada penyiasatan terhadap kemungkinan pengelakan sekatan – dan Khan Jerman telah meninggalkan negara itu, menurut orang yang rapat dengan mereka.

resulit sgp

pengeluaran sydney kemarin

togel sidney

angka keluar hk

toto bet sgp