site

UK melanjutkan tarikh akhir untuk mengurangkan pegangan awam dalam NatWest

Kerajaan UK telah melanjutkan tarikh akhir untuk mengurangkan pegangannya dalam NatWest sebanyak dua tahun, selepas saham bank di seluruh dunia dilanda kejatuhan daripada kejatuhan Silicon Valley Bank di AS dan perjanjian menyelamat $3.25bn untuk Credit Suisse.

Pelaburan Kerajaan UK, yang menyelia pegangan Perbendaharaan dalam bank itu, berkata pada hari Isnin bahawa tarikh akhir untuk “pelan dagangan”nya, yang membolehkan kerajaan menjual pegangannya secara beransur-ansur dari semasa ke semasa pada harga pasaran, telah ditolak semula kepada 11 Ogos 2025.

Bank itu dikenali sebagai Royal Bank of Scotland apabila ia diselamatkan dalam bailout £46bn pada 2008.

UKGI berkata bahawa jualan saham di bawah pelan dagangan telah menjana kira-kira £3.7 bilion sejak dua tahun lalu. NatWest dimiliki majoriti oleh kerajaan sehingga Mac lalu, dengan pegangannya kini pada 41.5 peratus.

Ia adalah kali kedua pelan dagangan, yang pada asalnya diumumkan sebagai skim setahun pada Julai 2021, telah ditangguhkan. Pada Jun 2022, UKGI mengumumkan lanjutan 12 bulan.

UKGI berkata bahawa tidak lebih daripada 15 peratus daripada jumlah volum dagangan akan dijual dalam tempoh lanjutan terkini.

“Kami berazam untuk mengembalikan NatWest kepada pemilikan persendirian penuh,” kata menteri Bandaraya Andrew Griffith.

Saham bank telah jatuh secara mendadak sejak Mac kerana kejatuhan SVB yang berpangkalan di California, diikuti oleh penyelamat UBS Credit Suisse.

Penganalisis telah menekankan bahawa pembaharuan sejak krisis kewangan telah meletakkan pemberi pinjaman terbesar UK pada kedudukan yang kukuh.

“Tiada bank yang kalis peluru, tetapi penyandang UK kelihatan berada pada kedudukan yang baik untuk mengharungi ribut,” tulis Jonathan Pierce di Numis dalam laporan minggu lalu, menunjuk kepada faktor termasuk pegangan tinggi aset cair.

Namun begitu, kebimbangan terhadap kemungkinan penularan telah menyumbang kepada kejatuhan lebih 9 peratus dalam saham NatWest sepanjang bulan lalu.

Saham berada pada 266.7p pada petang Isnin. Kerajaan membayar 502p sesaham untuk menyelamatkan RBS pada tahun 2008.

UKGI berkata bahawa kaedah alternatif untuk mengurangkan pemilikan seperti binaan buku besar yang cenderung disiapkan pada harga diskaun akan dijalankan hanya jika mereka “mencapai nilai untuk wang untuk pembayar cukai”.

results singapura hari ini

sydney hari ini

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

togel hkg

pengeluaran sgp hari ini tercepat