site

UK meningkatkan keputusan dengan rancangan untuk memindahkan pencari suaka ke pangkalan bekas tentera

Kerajaan UK meningkatkan kepentingan pada hari Rabu dalam perjuangannya untuk menyekat penghijrahan merentas Saluran, berjanji untuk mengehadkan penggunaan hotel yang mahal untuk menempatkan pencari suaka dan mula memindahkan mereka ke pangkalan tentera dan – berpotensi – tongkang sebaliknya.

Dalam pengumuman terbaharu yang dikaitkan dengan “rang undang-undang penghijrahan haram” yang dipertikaikan di parlimen, menteri imigresen Robert Jenrick menggunakan retorik yang kuat untuk menggariskan hasrat menteri dalam memperkukuh sistem suaka dan membanteras penyeludup manusia.

“Saya melihat orang-orang ini dan kerja yang mereka lakukan setiap hari,” kata Jenrick mengenai kumpulan pemerdagangan. “Mereka adalah sebahagian daripada orang yang paling jahat dan merosakkan dalam masyarakat. Anda perlu sepadan dengan mereka. Anda tidak boleh berkelakuan dengan cara yang lemah dan naif.”

Risiko bagi kerajaan ialah untuk semua perbincangan sukar dan kerosakan yang ditanggung oleh reputasi Britain untuk menghormati hak asasi manusia, masalah itu — keutamaan bagi perdana menteri Rishi Sunak — terus bertambah buruk, dan bilangan ketibaan terus meningkat.

Kira-kira 3,770 orang telah tiba dengan bot kecil tahun ini, walaupun cuaca buruk, menurut Kementerian Pertahanan, di atas rekod lebih 45,000 pada 2022.

Jenrick menyatakan bahawa dengan memindahkan pencari suaka dari hotel, di mana mereka kini ditempatkan dengan kos lebih daripada £6 juta sehari, ke pangkalan tentera yang digunakan semula, kerajaan berharap untuk menjadikan Britain sebagai destinasi yang kurang menarik.

Negara itu tidak boleh mengambil risiko, katanya, menjadi magnet bagi “berjuta-juta orang” yang “terlantar dan mencari prospek ekonomi yang lebih baik”.

Terdapat persetujuan sejagat di kalangan parti politik dan pihak berkuasa tempatan bahawa penggunaan hotel untuk menempatkan kira-kira 150,000 pencari suaka, ramai yang menunggu keputusan mengenai tuntutan mereka, adalah tidak mampan.

Robert Jenrick membuat kenyataan kepada Ahli Parlimen, di Dewan Rakyat di London, pada 29 Mac 2023 © Parlimen UK/AFP/Getty Images

Amalan menggunakan hotel juga berbaur politik, dengan Ahli Parlimen penyokong Konservatif antara mereka yang mengadu dasar itu telah menjejaskan pelancongan dan mencetuskan ketegangan tempatan.

Kos polisi £2.3bn tahun lepas, menurut Jenrick, telah memakan belanjawan bantuan luar negara yang telah dikurangkan.

Walau bagaimanapun, masih terdapat keraguan mendalam, di kalangan pakar migrasi, badan amal dan peguam imigresen bahawa tindakan keras yang berterusan akan mencapai matlamat yang dinyatakan untuk menghalang penyeludup orang dan menghalau pendatang gelap.

“Mengetepikan orang dari Albania, terdapat ramai orang lain yang datang dari jauh yang berada dalam keadaan terdesak dan yang telah memperjudikan segala-galanya dan wang,” kata Sir David Normington, bekas setiausaha tetap di Pejabat Dalam Negeri.

“Mereka mungkin terus berjudi, menaiki bot dan terserempak jika mereka melihat orang tidak ditangani dengan cepat dan tidak dihantar pulang.”

Perundangan baharu itu berjanji untuk menghalang pendatang secara rahsia daripada menuntut suaka sama sekali, melanggar kewajipan antarabangsa UK menurut agensi pelarian PBB, dan memindahkan mereka ke negara asal mereka atau negara ketiga yang selamat.

Britain mempunyai perjanjian pemulangan dengan Albania, dan tahun lalu mencapai perjanjian dengan Rwanda untuk penyingkiran pencari suaka. Tetapi kerana cabaran undang-undang yang berterusan, Sunak minggu ini mengecilkan jangkaan tentang betapa cepatnya perjanjian dengan Kigali itu akan menjadi kenyataan.

Ia mempunyai beberapa pilihan lain yang sedia ada untuk mengalih keluar pendatang rahsia.

“Kerajaan mengambil perjudian besar. Jika mereka masih datang dalam jumlah yang banyak dan tidak diproses dengan cukup cepat, nombor itu [needing accommodation] akan terus berkembang dengan cepat,” kata Normington.

Pejabat Dalam Negeri berkata bahawa dua pangkalan tentera di Lincolnshire dan Essex masing-masing akan menempatkan kira-kira 200 orang pada mulanya, dengan kapasiti meningkat secara beransur-ansur kepada 1,700 dan 2,000, masing-masing. Catterick Garrison di kawasan Yorkshire Sunak juga akan digunakan di bawah garis, katanya, dan bekas penjara di Bexhill, East Sussex.

Tetapi ruang yang ada tidak sepadan dengan skala permintaan untuk penginapan.

Pemandangan dari udara Catterick Garrison
Pejabat Dalam Negeri berkata Catterick Garrison di kawasan pilihan raya North Yorkshire di Rishi Sunak juga akan digunakan sepanjang talian © APS(UK)/Alamy

Majlis Pelarian, sebuah badan amal, mendapati bahawa jika penghijrahan tidak teratur ke Britain berterusan pada tahap semasa, dan kes suaka yang tertunggak tidak dapat diselesaikan, lebih daripada 190,000 orang – “boleh ditahan atau dipaksa melarat” dalam tiga tahun pertama tindakan keras. . Kebanyakan ketibaan ini adalah pelarian, tambah mereka.

Kos yang berpotensi untuk menahan dan menempatkan orang yang tidak boleh dipindahkan ke negara lain akan mencecah £9 bilion, katanya, walaupun dengan mengandaikan 30,000 orang telah dipindahkan ke Rwanda.

“Pengumuman ini . . . tidak akan menangani cabaran sistem yang kerajaan sendiri akui gagal kerana salah urusnya sendiri,” Enver Solomon, ketua eksekutif Majlis Pelarian, berkata.

Penggunaan kemudahan bekas tentera juga mendapat tentangan daripada ahli Parlimen yang kawasannya terjejas. Majlis tempatan di Essex dan Lincolnshire sedang mendapatkan injunksi untuk menghalang Pejabat Dalam Negeri daripada menggunakannya.

“Keputusan yang benar-benar buruk ini. . . bukan berdasarkan tadbir urus yang baik tetapi politik cuba melakukan sesuatu,” kata ahli parlimen Konservatif Sir Edward Leigh mengenai rancangan untuk menggunakan bekas pangkalan udara itu di kawasan pilihan rayanya di Lincolnshire.

Taklimat sebelum pengumuman hari Rabu telah mencadangkan kerajaan juga akan menggunakan tongkang industri untuk menempatkan pencari suaka. Jenrick mengakui dalam Dewan Rakyat bahawa masih belum ada tongkang.

Tetapi skala cabaran yang dihadapi Britain, bermakna ia terpaksa “memendam seluruh sistem kita dengan pencegahan,” katanya.

Persoalannya, kata Jed Pennington, seorang peguam hak asasi manusia dan imigresen ialah: Apa yang berlaku kemudian, jika bot terus datang? “Dari segi menghapuskan hak dan perlindungan undang-undang, tidak ada tempat untuk pergi selepas ini,” katanya.

result+sgp

hasil pengeluaran sidney

togel sidny

info hk hari ini

data toto