site

UK menjanjikan ketelusan yang lebih besar tentang cara ia meneliti urus niaga

Kerajaan telah menjanjikan ketelusan yang lebih besar mengenai pengendalian perundangan perdana yang memberi menteri keupayaan untuk menyekat tawaran atas alasan keselamatan negara, di tengah-tengah kebimbangan perniagaan bahawa rejim “kotak hitam” menghalang pelaburan di UK.

Menteri Pejabat Kabinet Oliver Dowden, yang menyelia akta keselamatan dan pelaburan negara, akan mengadakan meja bulat dengan syarikat dan mengemas kini panduan kerajaan untuk memberi lebih banyak maklumat kepada perniagaan tentang perkara yang diharapkan apabila urus niaga disemak di bawah undang-undang.

Undang-undang itu digubal sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan mengenai China membeli syarikat UK dan aset British yang lain, tetapi penasihat korporat bimbang ia memberi kesan yang menyedihkan ke atas membuat perjanjian dan pelaburan masuk sebahagiannya kerana proses penyaringan adalah legap.

“Kita perlu lebih terbuka dan telus,” kata Dowden dalam temu bual dengan Financial Times. “Saya mahu terlibat dengan betul [to show that] Britain adalah dan harus kekal terbuka untuk perniagaan dan pelaburan.”

Akta keselamatan dan pelaburan negara merombak peraturan yang mengawal pengambilalihan syarikat UK dan pembelian aset British yang mungkin menjejaskan keselamatan negara, dengan mengenal pasti 17 sektor di mana perjanjian boleh disemak oleh kerajaan.

Lebih banyak urus niaga telah diteliti daripada jangkaan: sejak undang-undang berkuat kuasa pada awal 2022 kira-kira 800 transaksi telah disemak, di mana 10 daripadanya memerlukan remedi dan lima telah disekat atau dibatalkan.

Bulan lalu, perdana menteri Rishi Sunak mengambil alih pengawasan akta keselamatan dan pelaburan negara daripada jabatan perniagaan, dan memindahkan unit keselamatan pelaburan kerajaan yang meneliti urus niaga ke Pejabat Kabinet, yang diketuai oleh Dowden.

Rejim pemerhatian UK adalah lebih luas dalam skop daripada pengaturan tapisan serupa di negara lain: ia boleh menyemak pembeli domestik serta pembeli luar negara, dan boleh menyebabkan pemeriksaan penyusunan semula dan penstrukturan semula korporat serta pemerolehan.

Penasihat korporat telah menyatakan kekecewaan kerana unit keselamatan pelaburan tidak memberikan panduan tidak rasmi atau awal kepada pembuat urus niaga, seperti yang berlaku di bawah setara Amerika yang dikenali sebagai jawatankuasa pelaburan asing di AS.

Penasihat juga telah mengkritik apa yang mereka anggap sebagai sifat kotak hitam proses pemeriksaan UK yang dijalankan oleh unit itu, dengan keupayaan terhad untuk menjejaki kemajuan perjanjian dan pendedahan yang jelas tentang penemuan dan penyelesaian.

Nicole Kar, ketua antitrust dan pelaburan asing global di firma undang-undang Linklaters, berkata: “Kekurangan ketelusan dan komunikasi oleh unit pemerhatian pelaburan semasa proses semakan akta keselamatan dan pelaburan negara telah menjadi bidang kebimbangan berterusan bagi syarikat dan penasihat. ”

Ahli Parlimen dalam jawatankuasa kecil perniagaan, tenaga dan strategi perindustrian Dewan Rakyat sedang menyiasat cara unit keselamatan pelaburan berkongsi maklumat tentang kerjanya.

Oliver Dowden berkata kerajaan menganggap China sebagai ‘ancaman berasaskan negara nombor satu [UK} economic security’ © Anna Gordon/FT

“The high degree of ambiguity and lack of transparency over [the] akta pelaburan keselamatan negara . . . membuat [the] UK terdedah kepada pelakon yang bermusuhan,” kata laporan Institut Tony Blair, sebuah pertubuhan bukan untung, bulan lalu.

Laporan itu mengesyorkan pemeriksaan parlimen yang lebih baik terhadap unit penapisan pelaburan melalui penerbitan suku tahunan tindakannya.

Dowden berusaha untuk meyakinkan UK plc, dengan mengatakan bahawa “sebahagian besar” perjanjian tidak akan berada dalam skop akta keselamatan dan pelaburan negara dan bahawa akan ada “sekatan yang sangat tinggi untuk campur tangan. [and] hanya jika kepentingan keselamatan negara United Kingdom menuntutnya”.

Beliau menambah tidak lama lagi beliau akan mengemas kini panduan kerajaan untuk membantu perniagaan lebih memahami proses itu.

“Salah satu objektif saya adalah untuk memastikan peguam tidak menjadi kaya di belakang perkara ini [by] menjadikan ini membosankan, pasti dan boleh diramalkan,” kata Dowden.

Beliau berkata pendekatan kepada apa yang termasuk dalam definisi keselamatan negara boleh diperhalusi dari semasa ke semasa dan jika beliau akan menambah kawasan dalam skop perundangan maka beliau juga akan berusaha untuk mengurangkan beban di tempat lain.

“Saya memandang serius kenyataan bahawa kita mempunyai jaringan yang agak luas. . . jika saya boleh mengecilkan lagi skop kesannya sudah tentu saya akan berbuat demikian.”

Bagaimanapun, beliau tidak menjanjikan perubahan dalam pendekatan membuat keputusan kerajaan di bawah undang-undang.

Menteri-menteri menghadapi tindakan pengimbangan yang rumit dalam cuba menggalakkan pelaburan masuk sementara terdapat kebimbangan berterusan bahawa syarikat luar negara sedang memilih perniagaan UK terbaik dalam sektor teknologi yang menjanjikan.

Dowden menegaskan undang-undang itu tidak akan digunakan sebagai cara perlindungan pada masa AS menawarkan insentif pelaburan hijau besar-besaran untuk syarikat, mengatakan ia “tidak akan digunakan sebagai pintu belakang untuk strategi perindustrian”.

Beliau juga berkata langkah itu tidak akan tertumpu semata-mata untuk menghentikan Beijing mendapatkan aset strategik UK, walaupun empat daripada lima tawaran disekat setakat ini di bawah undang-undang yang melibatkan China, termasuk pembelian Newport Wafer Fab, pengeluar komponen South Wales untuk semikonduktor.

Bagaimanapun, Dowden berkata kerajaan telah menjelaskan bahawa China adalah “ancaman berasaskan negara nombor satu terhadap keselamatan ekonomi”.

Beliau menambah bahawa “keselamatan ekonomi dan keselamatan negara semakin saling berkaitan” untuk banyak negara, termasuk UK. “Sama seperti China . . . jadi United Kingdom harus melindungi keselamatan negaranya,” kata Dowden.

Penasihat korporat telah membangkitkan kebimbangan bahawa memindahkan tanggungjawab bagi akta keselamatan dan pelaburan negara daripada jabatan perniagaan ke Pejabat Kabinet akan menjadikan membuat keputusan lebih berpolitik secara terang-terangan.

Tetapi Dowden menolak kebimbangan ini, berkata peralihan itu bermakna kerajaan boleh “menyelaraskan semua alat berbeza yang kami ada dalam pelupusan kami dalam ruang keselamatan ekonomi”.

ok google keluaran sgp hari ini

pengeluaransdy

toto bet sdy

angka keluar hk

totobet sgp hari ini