site

Ukraine meraih $15.6bn pinjaman IMF

IMF telah mencapai perjanjian dengan Ukraine untuk menyediakan pinjaman $15.6bn dan talian hayat kewangan yang telah lama ditunggu-tunggu kepada Kyiv ketika ia cuba untuk meningkatkan ekonominya dalam menghadapi pencerobohan penuh Rusia ke atas negara itu.

Pemberi pinjaman pelbagai hala mengumumkan perjanjian itu pada hari Selasa selepas beberapa siri rundingan dengan pihak berkuasa Ukraine di Warsaw diadakan bulan ini. Ia masih perlu diluluskan oleh lembaga IMF, yang dijangka berlaku dalam beberapa minggu akan datang.

Gavin Gray, pegawai IMF yang mengetuai rundingan itu, berkata: “Perjanjian peringkat kakitangan mencerminkan komitmen berterusan IMF untuk menyokong Ukraine dan dijangka membantu menggerakkan pembiayaan konsesi berskala besar daripada penderma dan rakan kongsi antarabangsa Ukraine sepanjang tempoh program. ”

IMF berkata program itu akan berlangsung dalam dua peringkat, dengan 12-18 bulan pertama ditumpukan untuk membina “kestabilan fiskal, luaran, harga dan kewangan”. Ini akan tertumpu pada “penggemblengan hasil” – meningkatkan kutipan cukai – serta menghapuskan “pembiayaan monetari” dan sebaliknya bergantung pada pasaran hutang domestik. Ukraine juga komited untuk mengukuhkan tadbir urus dan rangka kerja anti-rasuahnya, kata IMF.

Fasa kedua perjanjian itu, yang akan berlangsung selama empat tahun, direka untuk “memantapkan kestabilan makroekonomi, menyokong pemulihan dan pembinaan semula awal”, ketika Kyiv cuba mencapai matlamatnya untuk menyertai EU. “Semasa fasa kedua, Ukraine dijangka akan kembali kepada rangka kerja dasar sebelum perang, termasuk kadar pertukaran yang fleksibel dan rejim sasaran inflasi,” kata IMF.

Janet Yellen, setiausaha Perbendaharaan AS, menyokong perjanjian itu, yang mengesahkan laporan sebelumnya oleh Financial Times. Selama berbulan-bulan, Ukraine dan banyak sekutunya telah mendesak agar IMF menawarkan lebih banyak bantuan kewangan kepada Kyiv.

“Program IMF yang bercita-cita tinggi dan sesuai adalah penting untuk menyokong usaha pembaharuan Ukraine, termasuk untuk mengukuhkan tadbir urus yang baik dan menangani risiko rasuah, dan menyediakan sokongan kewangan yang amat diperlukan,” kata Yellen.

“Ia juga akan meningkatkan bantuan ekonomi yang disediakan oleh Amerika Syarikat dan rakan kongsi kami yang membiayai perkhidmatan penting seperti sekolah, hospital dan responden pertama, dan yang menawarkan sokongan penting kepada ekonomi Ukraine,” tambahnya.

result sgp kemarin

peng sidney

lagu togel sdy

hk indo

angka keluar sgp tercepat hari ini