site

Ukuran harga pengguna Jepun mencapai tahap tertinggi dalam 41 tahun

Pengukur penting harga pengguna Jepun meningkat pada kadar terpantas dalam 41 tahun pada Februari, meningkatkan cabaran bagi gabenor bank pusat yang akan datang untuk mengemudi dasar monetari manakala inflasi telah terbukti lebih melekit daripada yang dijangkakan.

Tekanan harga yang berterusan, digabungkan dengan kenaikan gaji yang lebih besar daripada jangkaan dalam kalangan syarikat besar, telah membayangi unjuran Bank of Japan bahawa inflasi tidak didorong oleh permintaan pengguna yang kukuh dan akan perlahan apabila kos komoditi yang diimport jatuh.

Penganalisis berkata bacaan inflasi akan meningkatkan tekanan ke atas Kazuo Ueda, yang menerajui BoJ pada April, untuk membuat peralihan dalam dasar monetari ultra longgar bank itu dan meninggalkan amalannya menahan kadar hasil bon kerajaan.

Indeks harga pengguna teras, tidak termasuk harga makanan segar, meningkat pada kadar tahunan 3.1 peratus pada Februari, perlahan dengan ketara daripada kenaikan 4.2 peratus pada Januari apabila subsidi kerajaan untuk mengekang harga elektrik dan gas bermula. selaras dengan jangkaan pasaran, adalah yang pertama dalam 13 bulan.

IHP teras teras yang dipanggil, yang mengurangkan harga tenaga dan makanan tetapi termasuk minuman beralkohol, meningkat 3.5 peratus, peningkatan tahun ke tahun terpantas sejak Januari 1982. Malah IHP yang tidak termasuk semua jenis makanan dan tenaga meningkat 2.1 peratus, melebihi sasaran BoJ.

“IHP teras teras kelihatan lebih kukuh daripada jangkaan,” kata Masamichi Adachi, ketua ekonomi Jepun di UBS. “Laluan [from wholesale prices to consumer prices] yang tidak berlaku tahun lepas kini berlaku.”

Tekanan harga datang selepas tahunan shunto pusingan rundingan gaji apabila syarikat utama Jepun bersetuju untuk memberikan kenaikan gaji purata sebanyak 3.8 peratus untuk tahun kewangan yang bermula pada April. Tawaran itu melebihi jangkaan pasaran.

Tidak termasuk gaji berasaskan kekananan, pertumbuhan gaji pokok mencapai 2.3 peratus, berbanding 0.5 peratus setahun sebelumnya, menurut konfederasi kesatuan sekerja Rengo.

Walaupun kenaikan terakhir mungkin lebih rendah selepas perbincangan gaji untuk syarikat yang lebih kecil, Kentaro Koyama, ketua ekonomi Jepun di Deutsche Securities, menulis: “Kami membuat kesimpulan bahawa tahun ini shunto keputusan bukan hanya fenomena sekali sahaja tetapi satu langkah penting ke hadapan dalam peralihan di Jepun kepada keseimbangan inflasi.”

Tidak seperti di AS, inflasi dalam sektor perkhidmatan Jepun adalah lemah — meningkat 1.3 peratus pada Februari — kerana gaji kekal tidak berubah untuk sebahagian besar daripada tiga dekad yang lalu. Oleh itu, BoJ berhujah ia perlu meneruskan pendirian pelonggaran monetarinya sehingga terdapat penghantaran daripada kenaikan harga kepada kenaikan gaji.

Adachi dari UBS berkata beliau kini menjangkakan BoJ akan menamatkan dasar kawalan keluk hasil yang telah lama wujud pada bulan Jun atau Julai.

Beliau menambah bank pusat berkemungkinan mengekalkan kadar faedah negatif berikutan kegawatan dalam pasaran kewangan global yang disebabkan oleh kejatuhan pemberi pinjaman AS Silicon Valley Bank dan penjualan Credit Suisse kepada pesaing Switzerland UBS.

resault sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

totobet data hongkong

singapura totobet net