site

Umur pencen: reformasi menumpukan perhatian pada jurang umur panjang

Rusuhan di jalanan. Lawatan negara yang dibatalkan. Perancis menggambarkan bahaya politik menaikkan umur pencen negara. Kebimbangan terhadap tindak balas yang sama mendorong ahli politik di Britain untuk menangguhkan kenaikan yang dirancang minggu ini. Kejatuhan dalam jangka hayat baru-baru ini adalah salah satu sebab untuk melangkah dengan berhati-hati. Satu lagi ialah jurang yang berpanjangan antara yang kaya dan miskin.

Kerajaan UK berhasrat untuk membawa peningkatan yang dirancang dalam umur pencen dua tahun kepada 68 tahun. Kerajaan UK mahu meneruskannya daripada 2044 sebanyak tujuh tahun. Tetapi berita buruk mengenai jangka hayat – serta konsesi cukai baru-baru ini untuk golongan kaya – menjadikan ini sukar dijual secara politik.

Pada abad hingga 2011, jangka hayat meningkat di UK hampir tiga tahun setiap dekad. Dalam semakan 2017, aktuari mengunjurkan peningkatan yang berterusan. Itu belum berlaku. Jangka hayat semasa bersara kini kurang dua tahun daripada jangkaan sebelumnya. Kemajuan terhenti ini mendahului wabak itu, tetapi kesan langsung dan tidak langsungnya berkemungkinan telah memburukkan lagi isu ini.

Namun jurang dua tahun itu berkurangan berbanding dengan variasi serantau dalam umur panjang. Hampir lapan tahun memisahkan jangka hayat pesara yang tinggal di bahagian eksklusif London seperti Kensington dan Chelsea dengan mereka yang tinggal di Glasgow. Seorang lelaki berusia 60 tahun di bandar Scotland mungkin hidup 19 tahun lagi. Untuk kontemporari Londonnya yang meningkat kepada 27 tahun. Di kedua-dua tempat wanita hidup hampir tiga tahun lebih lama daripada lelaki.

Jangka hayat di Perancis agak tinggi pada 82, tiga tahun melebihi purata OECD 2020. Walau bagaimanapun jurang serantau yang serupa wujud. Tidak seperti UK, variasi dalam umur panjang antara kawasan yang berbeza adalah lebih kecil untuk lelaki berbanding wanita.

Penduduk yang semakin tua memberi tekanan besar pada kewangan awam. Hayat bekerja yang lebih lama menjadikan pencen negeri lebih berpatutan. Tetapi variasi dalam umur panjang menimbulkan persoalan besar tentang keadilan. Polisi satu umur sesuai untuk semua memberi manfaat kepada yang lebih baik.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

resulsgp

sidney pengeluaran hari ini

totobagus sdy

bukaan hongkong

data hk hari ini