site

Undang-undang lawan lelaki: Drama bilik mahkamah Trump bermula

Apabila masalah datang, mereka datang bukan pengintip tunggal tetapi dalam batalion. Dakwaan jenayah Donald Trump — yang pertama dalam sejarah bekas presiden AS, dan mungkin akan datang — mempunyai kualiti Shakespeare. Detik dramatik ini telah lama dinantikan dan diisyaratkan oleh Trump sendiri, yang menjangkakan ia akan berlaku minggu lalu. Namun ia masih mengekalkan keupayaan untuk mengejutkan. Sehingga ia dibocorkan atau dibuka, dakwaan yang tepat tidak akan diketahui.

Tetapi kita tahu garis besar kandungannya, yang menyangkut pembayaran wang diamnya kepada bintang lucah. Dalam hal itu, kertas pertuduhan Trump mempunyai lebih banyak rasa sandiwara Shakespeare daripada tragedi. Tidak ada jiwa di Amerika yang tidak lama dahulu dinilai secara mendalam tentang sejarahnya dengan wanita. Sukar untuk mempercayai ia akan menjejaskan kempen presidennya dalam jangka pendek. Dia mungkin mendapat rangsangan. Trump akan memerah susu setiap titisan yang dia dapat memerah daripada naratifnya tentang keadaan dalam yang bengkok yang ingin mendapatkannya.

Begitulah rupanya hari ini. Tetapi mungkin ada skuad, jika bukan batalion, dakwaan masa depan akan datang. Walau apa pun merit undang-undang kes yang dibawa oleh Alvin Bragg, peguam daerah Manhattan, tiada siapa boleh menuduhnya kurang berani. Setelah memecahkan empangan, Bragg telah memudahkan pendakwa raya lain untuk membuat lompatan. Mereka tidak lagi akan melompat sendirian ke dalam kegelapan atau mengambil risiko menjadi pegawai pertama yang membidik raja dan terlepas. Itu di bahu Bragg. Sekurang-kurangnya yang Bragg lakukan adalah untuk membuka jalan kepada pendakwa raya lain untuk mengambil risiko reputasi yang lebih rendah atas tuduhan yang jauh lebih teruk.

Pada dokumen yang berpotensi adalah dakwaan bahawa Trump cuba campur tangan dengan pilihan raya 2020, sehingga dan termasuk percubaan menghasut, menyimpan dokumen yang sangat sulit di rumahnya di Mar-a-Lago dan kemudian berbohong kepada FBI mengenainya, dan cuba memaksa Pegawai pilihan raya Georgia memalsukan kiraan pengundian untuk mengubah keputusan kolej pilihan raya negeri itu. Malah dimensi jantina boleh naik angin. Trump mungkin perlu hadir di tempat duduk di New York bulan depan dalam kes sivil yang dibawa oleh E Jean Carroll, yang mendakwa Trump merogol (dan kemudiannya memfitnah) dia di gedung membeli-belah Manhattan pada 1990-an. Sejarah akan merekodkan tindakan Bragg sebagai permulaan apa jua nasib undang-undang yang menanti Trump, termasuk kemungkinan masa penjara.

Ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun sebelum rayuan habis dan penghakiman muktamad diberikan. Keadilan tidak pernah tergesa-gesa. Politik selalunya. Selama beberapa dekad, Trump boleh dikatakan mempunyai banyak pengalaman untuk keluar daripada kesulitan undang-undang seperti mana-mana orang di Amerika. Dia adalah Houdini mahkamah muflis. Juga tidak didakwa, atau disabitkan kesalahan, menghalangnya daripada bertanding untuk Rumah Putih. Pertempuran itu pasti akan bertukar menjadi satu antara kemahiran politik Trump dan kekuatan sistem perundangan AS. Tidak lama selepas berita tentang dakwaan Trump tersebar, Ron DeSantis, saingan paling serius Trump untuk pencalonan Republikan 2024, menuduh Bragg dalam tweet memajukan “agenda politik” yang “bukan Amerika”. Sebahagian besar parti Republikan yang lain mengeluarkan surat perintah Trumpian yang serupa.

Ia adalah detik yang luar biasa. Parti undang-undang dan ketenteraman mungkin berbaris menentang prinsip asas Amerika bahawa tiada seorang pun boleh berada di atas undang-undang. Tetapi keadaan mungkin lebih berisiko daripada itu. Bragg adalah orang Afrika-Amerika. Trump telah menggambarkan Bragg sebagai “haiwan” dan “psikopat yang merosot”. Seorang senator Republikan, Rand Paul, telah menuntut penahanan Bragg. Ahli parlimen Republikan, Marjorie Taylor Greene menggesa George Soros, yang secara tidak langsung membiayai kempen Bragg untuk peguam daerah, dilucutkan kewarganegaraannya.

Mahkamah yang paling penting akhirnya akan menjadi pendapat umum AS. Jika masa lalu adalah prolog, reaksi politik Amerika akan sangat terpolarisasi. Semua perkara adalah sama, mempunyai potensi penjenayah – sememangnya penjenayah bersiri yang berpotensi – kerana calon presiden anda sepatutnya tidak baik untuk parti Republikan. Tetapi semua perkara di Amerika hari ini tidak sama. Negara itu sedang memasuki perjuangan yang sangat penting tentang sama ada Amerika mempunyai kerajaan undang-undang, atau kerajaan lelaki.

totobet net singapore

pengeluaran sindy

signi togel hari ini

keluaran hongkong malam

keluaran sgp hari ini