site

VW melabur dalam lombong untuk bateri EV

BERLIN –

Volkswagen merancang untuk melabur dalam lombong untuk mengurangkan kos sel bateri, memenuhi separuh daripada permintaannya sendiri dan menjual kepada pelanggan pihak ketiga, kata ahli lembaga pembuat kereta yang bertanggungjawab ke atas teknologi itu.

Strateginya sejajar dengan trend pembuat kereta yang lebih luas yang mencari kawalan yang lebih besar ke atas bahagian rantaian bekalan yang secara tradisinya diserahkan kepada pihak ketiga, daripada penjanaan tenaga kepada penyumberan bahan mentah, kerana mereka bersaing untuk mendapatkan sumber yang terhad yang mereka perlukan dengan segera untuk memenuhi sasaran elektrifikasi.

Pengeluar kereta terbesar Eropah itu mahu unit baterinya PowerCo menjadi pembekal bateri global, serta memenuhi separuh permintaannya sendiri dengan kilang kebanyakannya di Eropah dan Amerika Utara, kata Thomas Schmall kepada Reuters dalam satu temu bual.

PowerCo akan bermula dengan menghantar sel kepada Ford untuk 1.2 juta kenderaan yang sedang dibina oleh pembuat kereta AS di Eropah pada platform MEB elektrik Volkswagen, katanya.

“Halangan bahan mentah adalah kapasiti perlombongan – itulah sebabnya kita perlu melabur dalam lombong secara langsung,” katanya.

Pembuat kereta itu bekerjasama dalam perjanjian pembekalan dengan syarikat perlombongan di Kanada, di mana ia akan membina loji bateri Amerika Utara yang pertama.

Perkongsian sedemikian yang menjamin kewangan boleh mengurangkan masa pembangunan lombong selama bertahun-tahun untuk pelombong muda, John Meyer, penganalisis kanan di bank pelaburan butik SP Angel, berkata.

Schmall enggan mengulas mengenai lokasi lanjut yang sedang dipertimbangkan atau apabila Volkswagen mungkin melabur secara langsung dalam lombong sehingga pasaran lebih diselesaikan.

“Pada masa hadapan, akan ada beberapa piawaian bateri terpilih. Melalui volum besar kami dan perniagaan jualan pihak ketiga, kami mahu menjadi salah satu daripada piawaian itu,” katanya.

PETA JALAN YANG CITA-CITA

Memperolehi bateri pada kos yang berpatutan merupakan cabaran bagi pembuat kereta seperti Volkswagen, Tesla dan Stellantis yang ingin menjadikan kenderaan elektrik (EV) mampu milik.

Hanya Tesla telah menjanjikan lebih banyak pelaburan dalam pengeluaran bateri daripada Volkswagen, analisis Reuters menunjukkan – walaupun pembuat EV AS sedang bergelut untuk meningkatkan pengeluaran dan merekrut pembekal Asia untuk membantu.

Beberapa pembuat kereta telah mendedahkan kepentingan langsung dalam lombong, tetapi ramai yang telah membuat perjanjian dengan pengeluar untuk mendapatkan sumber litium, nikel dan kobalt dan menyerahkannya kepada pembekal bateri mereka.

Mengamankan sumber tersebut tepat pada masanya, berhampiran dengan kilang penapisan dan dari tempat di luar China adalah kunci untuk memenangi perlumbaan bateri, kata Geordie Wilkes dari UCL Insitute for Sustainable Resources.

PowerCo, yang ditubuhkan tahun lepas, menyasarkan lebih 20 bilion euro (AS$21.22 bilion) dalam jualan tahunan menjelang 2030.

Ia adalah pelan hala tuju yang bercita-cita tinggi untuk unit yang belum menghasilkan secara besar-besaran. Pengeluaran akan bermula pada 2025 di kilang PowerCo di Salzgitter, Jerman, 2026 di Valencia, Sepanyol dan 2027 di Ontario, Kanada.

Namun, Schmall yakin pembuat kereta itu boleh berkembang dengan cepat – dan mesti berbuat demikian jika ia mahu membina EV mampu milik, di mana 40% daripada kos datang daripada bateri.

Volkswagen mengeluarkan pada Khamis butiran EV berharga 25,000 euro yang disasarkan untuk dijual di Eropah mulai 2025.

BYD China, yang turut mengeluarkan bateri, jauh mendahului Volkswagen dalam perlumbaan EV mampu milik dan melebihi jualan pengeluar kereta Jerman itu buat kali kedua dalam tempoh empat bulan di China pada Februari.

Separuh kakitangan di PowerCo Volkswagen adalah veteran industri dari Asia, di mana pengeluar seperti CATL, LG Chem dan Samsung SDI mendominasi pengeluaran sel global.

MENGURANGKAN KOS

Dalam rancangan perbelanjaan lima tahun Volkswagen 180 bilion euro, sehingga 15 bilion diperuntukkan untuk tiga loji bateri yang diumumkan dan beberapa sumber bahan mentah.

Pembuat kereta itu setakat ini telah mengurangkan bekalan bahan mentah sehingga 2026 dan akan memutuskan dalam beberapa bulan akan datang bagaimana untuk memenuhi permintaannya mulai saat itu, kata Schmall dalam temu bual itu.

Ia juga telah memesan kira-kira AS$14 bilion bateri daripada kilang Sweden Northvolt.

“Mengurangkan lagi kos bateri adalah satu cabaran,” kata Schmall. “Kami menggunakan semua instrumen dengan PowerCo.”


($1 = 0.9427 euro)


(Laporan oleh Victoria Waldersee, Laporan tambahan oleh Nick Carey, Penyuntingan oleh Susan Fenton dan Angus MacSwan)

Pengeluaran HK Hari Ini

Togel Sydney Hari Ini

Data Singapura

Data Pengeluaran SDY