site

Wang ditarik dari bank zon euro pada kadar rekod pada bulan Februari

Pendeposit telah mengeluarkan €214 bilion daripada bank zon euro sejak lima bulan lalu, dengan aliran keluar mencecah paras rekod pada bulan Februari, menurut data yang diterbitkan oleh Bank Pusat Eropah pada hari Isnin.

Kejatuhan dalam deposit bank zon euro, yang bermula beberapa bulan selepas ECB mula menaikkan kadar faedah pada musim panas lalu, menandakan pembalikan daripada jumlah wang yang besar yang telah mengalir ke dalam bank – terutamanya sejak wabak itu.

Aliran keluar baru-baru ini menunjukkan bank semakin sukar untuk menarik dan mengekalkan pendeposit walaupun sebelum kegawatan dalam sektor perbankan bulan ini, yang menyebabkan kejatuhan tiga pemberi pinjaman AS dan mendorong Credit Suisse ke tangan UBS.

Pada bulan Februari, penurunan itu dipercepatkan apabila pendeposit mengurangkan pegangan mereka di bank zon euro sebanyak €71.4bn, yang merupakan pengurangan terbesar sejak rekod bermula pada 1997. Deposit isi rumah jatuh sebanyak €20.6bn, kejatuhan terbesar sejak data itu mula dikumpul pada 2003 .

Pengeluaran dalam tempoh lima bulan sejak Oktober bernilai 1.5 peratus daripada hampir €14tn yang dipegang bank zon euro untuk pendeposit dan kurang daripada $500bn deposit yang telah ditarik keluar dari bank AS pada tahun lalu.

Di UK, terdapat aliran keluar deposit yang serupa oleh pelanggan korporat, yang mengeluarkan £20.3 bilion daripada bank British dan membina persatuan pada bulan Januari, satu rekod sejak data ini mula dikumpul pada 2009, menurut angka terkini Bank of England. Walau bagaimanapun, deposit isi rumah UK terus meningkat sebanyak £3.5bn.

Bank-bank di zon euro lambat memberikan kadar faedah yang lebih tinggi kepada pendeposit. ECB menaikkan kadar depositnya kepada 3 peratus bulan ini, tetapi kadar akses segera tertinggi untuk penyimpan di bank Jerman ialah 1.6 peratus, menurut broker deposit Raisin.

Ini telah mendorong peralihan daripada akaun akses segera kepada akaun simpanan jangka panjang yang menawarkan kadar yang lebih tinggi. Deposit semalaman di bank zon euro jatuh €140 bilion pada bulan Februari, menjadikan penurunan dalam tempoh enam bulan lalu kepada €512 bilion.

Walau bagaimanapun, ini telah diimbangi sebahagiannya oleh peningkatan dalam deposit dengan tempoh matang yang dipersetujui sehingga dua tahun, yang meningkat sebanyak €83bn pada Februari dan sebanyak €476.3bn dalam tempoh enam bulan yang lalu. Penabung juga telah memasukkan lebih banyak wang tunai ke dalam dana pasaran wang dan sekuriti hutang yang dikeluarkan oleh bank.

“Data menunjukkan bahawa penyimpan terus mengikat tunai mereka dalam bentuk wang yang kurang cair tetapi menghasilkan wang yang lebih tinggi,” kata Jack Allen-Reynolds, ahli ekonomi di kumpulan penyelidikan Capital Economics.

Walaupun pendeposit mengurangkan pegangan keseluruhan mereka di bank zon euro, Allen-Reynolds berkata “mereka melaburkan sebahagian daripada wang itu ke dalam bon yang dikeluarkan oleh bank, jadi ini tidak semestinya tanda bahawa pelanggan kehilangan kepercayaan terhadap sistem perbankan.”

Jumlah pinjaman oleh bank kepada pelanggan zon euro jatuh untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan Februari, menjadikan jumlah penurunan tiga bulan kepada €72bn dan menamatkan hampir lima tahun pertumbuhan konsisten.

Pakar ekonomi berpendapat kegawatan dalam sektor perbankan bulan ini berkemungkinan menyebabkan pemberi pinjaman lebih berhati-hati, memerah bekalan kredit.

“Kami menjangkakan pertumbuhan pinjaman akan terus perlahan dalam jangka pendek, dan mula pulih pada peringkat seterusnya apabila kadar jangka pendek mendapati kestabilan dan persekitaran ekonomi bertambah baik,” kata penganalisis perbankan di Jefferies dalam satu nota.

sgp totobet

lihat pengeluaran sidney

totobet syd

hk kemarin

totobet result sgp