site

Wanita Cina bujang mendapatkan rawatan kesuburan di Hong Kong

Perjalanan pertama yang dilakukan Sophia selepas Beijing membuka semula sempadannya tahun ini adalah ke sebuah klinik di Hong Kong untuk membekukan telurnya. Prosedur itu, bersama-sama dengan rawatan kesuburan lain, hanya tersedia di tanah besar China untuk wanita yang sudah berkahwin.

“Semasa penutupan, saya berasa sangat sunyi buat kali pertama dalam hidup saya. Saya sedar saya mungkin bujang selama-lamanya dan perlu merancang hidup saya. Walaupun saya tidak mencari pasangan, saya pasti saya mahu mempunyai anak,” kata pekerja teknologi berusia 34 tahun dari Shenzhen, salah seorang daripada ramai wanita yang pergi ke klinik di wilayah China untuk mencari kesuburan. rawatan.

China menghadapi tinjauan demografi yang suram apabila populasi usia bekerja semakin berkurangan dan bilangan pesara meningkat. Tahun lepas, jumlah keseluruhan negara turun sebanyak 850,000 orang kepada 1.41 bilion kerana kematian mengatasi kelahiran buat kali pertama, satu trend yang mendorong penggubal dasar untuk memperkenalkan langkah untuk meningkatkan kesuburan seperti pemberian wang tunai untuk pasangan yang mempunyai lebih daripada seorang anak.

Ada yang berpendapat bahawa akses yang lebih besar kepada rawatan kesuburan, seperti pembekuan telur dan persenyawaan in vitro (IVF), boleh meningkatkan kadar kelahiran dengan membolehkan wanita yang lebih tua mempunyai anak.

Tetapi Beijing telah lama melarang akses kepada pembekuan telur atau IVF untuk wanita bujang. Walaupun lelaki yang belum berkahwin boleh membekukan sperma mereka, wanita bujang seperti Sophia, yang enggan memberikan nama keluarganya, tidak dibenarkan membekukan telur mereka.

Semasa mesyuarat penggubal dasar tertinggi negara bulan ini, seorang delegasi, pakar sakit puan, mencadangkan menukar peraturan, tetapi cadangan itu dijangka tidak mendapat daya tarikan.

Ibu tunggal telah lama mendapat stigma dalam budaya Cina dan oleh parti komunis yang berminat untuk mempromosikan keluarga nuklear. Sehingga baru-baru ini, ibu tunggal tidak dapat memasukkan anak mereka dalam pendaftaran isi rumah mereka, satu langkah penting untuk membuka kunci akses kepada faedah.

Pegawai kesihatan tertinggi China berkata pembekuan telur mewujudkan insentif untuk menangguhkan kehamilan, dengan alasan untuk menyekat akses kepada prosedur itu. “Membenarkan wanita bujang membekukan telur mereka boleh melambatkan usia reproduktif, yang tidak baik untuk kesihatan wanita atau anak,” kata Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan (NHC) sebagai respons kepada gesaan supaya prosedur itu boleh diakses oleh wanita yang belum berkahwin. .

Tetapi pakar perubatan memetik faktor lain, seperti keinginan untuk meneruskan pendidikan atau matlamat profesional atau bertemu pasangan yang sesuai, dan menolak idea bahawa wanita yang membekukan telur mereka menangguhkan kehamilan.

“Tiada sebarang bukti untuk menunjukkan bahawa wanita menangguhkan melahirkan anak kerana adanya pembekuan telur. Mereka menangguhkan kehamilan atas sebab sosio-ekonomi dan psikologi,” kata Lucy Lord, pakar perbidanan dan sakit puan yang berpangkalan di Hong Kong.

Seorang pegawai di pejabat NHC di Guangdong berkata menghalalkan pembekuan telur untuk wanita bujang akan menjadi “sukar bagi kerajaan” kerana ia “mencakar konsep tradisional mengenai kesuburan dan struktur keluarga”.

Akibatnya, semakin ramai wanita China melancong ke luar negara untuk prosedur itu, dengan Hong Kong destinasi utama memandangkan kedekatan dan sistem penjagaan kesihatan yang kukuh.

Aplikasi media sosial Cina seperti Instagram, Xiaohongshu dipenuhi dengan cadangan untuk klinik terbaik di bandar ini. Terdapat kira-kira 20 klinik kesuburan berlesen di Hong Kong.

Seorang pentadbir di klinik kesuburan Hong Kong yang menyasarkan pelanggan tanah besar berkata mereka telah melihat lonjakan permintaan selepas Beijing melepaskan kawalan sempadannya. Janji temu ditempah untuk bulan depan, dan pentadbir berkata “penantian mungkin lebih lama kerana kami melihat peningkatan dalam janji temu”.

Klinik kesuburan Hong Kong mengenakan bayaran antara HK$80,000 dan HK$100,000 (AS$10,000-US$13,000) untuk satu pusingan pembekuan telur. Kadar kejayaan IVF berbeza-beza mengikut umur. Kira-kira satu pertiga wanita di bawah umur 35 tahun hamil selepas IVF, menurut angka UK. Lord menambah bahawa pembekuan telur bukanlah “pilihan selamat gagal” kerana “lebih sukar untuk hamil dengan telur beku”.

Walaupun wanita bujang atau gay boleh membekukan telur mereka di Hong Kong, hanya pasangan heteroseksual yang sudah berkahwin boleh mendapatkan rawatan IVF. Dalam amalan, ini bermakna telur disimpan sehingga wanita berkahwin dan memulakan proses IVF.

Bagi sesetengah orang, halangan lain untuk rawatan ialah kos perjalanan ke Hong Kong. Si Ma, seorang pekerja pejabat berusia pertengahan 30-an di Chengdu, memilih untuk menjalani peringkat awal rawatan IVF di “klinik bawah tanah” haram yang popular dengan komuniti aneh di bandar itu.

Si Ma yang biseksual telah diperkenalkan ke klinik oleh seorang rakan. “Ini adalah haram untuk orang bujang seperti saya,” katanya. “Terdapat ramai golongan LGBT yang pergi ke klinik bawah tanah atau pergi ke luar negara. Pasaran jauh lebih besar daripada yang saya fikirkan.”

Lü Pin, seorang aktivis feminis China yang berpangkalan di New York, ragu-ragu bahawa dasar China akan berubah, mengatakan terdapat tentangan yang tertanam terhadap pemberian wanita “autonomi reproduktif”. “Dasar ini pada akhirnya adalah mengenai mengawal badan wanita,” katanya.

resuld sgp

pengeluaran sidney siang ini

signi togel hari ini

bukaan hk hari ini

keluaran sgp hari ini