site

Xi Jinping memberi amaran terhadap krisis Ukraine yang semakin meningkat ketika dia bertemu Macron

Presiden China Xi Jinping pada Khamis memberi amaran terhadap sebarang peningkatan krisis yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan mengulangi seruan untuk rundingan damai, tetapi tidak secara terbuka komited untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam mempengaruhi Moscow.

Beliau bercakap selepas pusingan pertama pertemuan di Beijing dengan presiden Perancis Emmanuel Macron, yang sebelum ini menggesanya untuk “membawa Rusia sedar” dan “kembali ke meja rundingan” pada permulaan lawatan negara selama tiga hari.

“Kami menyeru untuk memulakan semula rundingan damai secepat mungkin. . . mengambil kira keperluan keselamatan yang sah dari pihak yang berbeza . . . sambil membina seni bina keselamatan Eropah yang seimbang, berkesan dan mampan,” kata Xi, yang tidak menyebut nama Rusia.

“China dan Perancis dengan ini menggesa masyarakat antarabangsa untuk kekal berkawal dan rasional serta mengelak sebarang langkah yang boleh meningkatkan krisis atau membiarkannya hilang kawalan,” tambahnya.

Bersama-sama dengan pemimpin Eropah yang lain, Macron telah berusaha untuk meyakinkan Xi untuk menggunakan hubungan rapatnya dengan presiden Rusia Vladimir Putin untuk membantu meletakkan asas untuk rundingan menamatkan konflik, walaupun pegawai Istana Élysée mengakui secara peribadi bahawa usaha itu mungkin tidak berjaya dalam jangka pendek.

Istana itu juga melancarkan beberapa siri perjanjian untuk perniagaan Perancis di China, menggariskan hubungan ekonomi antara negara-negara selepas Macron pergi ke sana dengan kira-kira 50 pemimpin perniagaan.

Macron dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen, yang turut dalam perjalanan itu, sebelum ini memberi amaran kepada China akan ada akibat jika ia menyediakan senjata kepada Rusia di Ukraine.

AS dan Eropah semakin bimbang tentang hubungan ekonomi dan politik Beijing yang semakin mendalam dengan Moscow sejak pencerobohan Ukraine. China telah menyediakan talian hayat ekonomi untuk membantu mengurangkan kesan sekatan dengan menjadi pembeli terbesar minyak dan gas Rusia dan menyediakan teknologi seperti cip.

Xi mengembara ke Moscow bulan lalu dalam demonstrasi yang jelas mengenai hubungan peribadinya dengan Putin, yang dia panggil sebagai “kawan sayang”.

Walaupun AS di bawah Presiden Joe Biden telah mengambil tindakan yang lebih keras terhadap China dan menggesa Eropah secara persendirian untuk melakukan perkara yang sama, EU dan negara-negara seperti Perancis dan Jerman telah mencari jalan tengah untuk “menyah risiko” hubungan mereka dengan China sambil meneruskan perdagangan dan diplomasi.

Macron diiringi oleh delegasi kira-kira 50 pemimpin perniagaan termasuk daripada kumpulan nuklear yang disokong kerajaan EDF, pembuat kereta api Alstom dan pakar sisa dan air Veolia.

Airbus pada Khamis menandatangani kontrak untuk membuka barisan pemasangan baharu di Tianjin, menggandakan kapasitinya di China, dan mendapat kelulusan daripada Beijing untuk meneruskan tempahan bagi 160 pesawat, kebanyakannya model A320neo.

Élysée berkata Alstom telah menandatangani perjanjian untuk membina metro di Chengdu, manakala gergasi perkapalan kontena Perancis CMA CGM bersetuju untuk mengusahakan biofuel dengan kumpulan China dan pelabuhan Shanghai.

Xi berkata Beijing dan Paris adalah “pendorong teguh multipolarisasi dunia”, merujuk kepada mengurangkan dominasi AS. “Kami pasti Eropah akan membangunkan hubungannya dengan China dalam kemerdekaan sepenuhnya,” tambahnya.

The Élysée berkata pertemuan Xi dan Macron adalah “terus terang dan membina” dan berlangsung kira-kira 90 minit. Mereka akan bertemu lagi malam ini dengan von der Leyen menjelang majlis makan malam negeri, dan sekali lagi di Guangzhou pada hari Jumaat untuk makan malam yang lebih peribadi bersama isteri mereka.

Shi Yinhong, pakar hubungan antarabangsa di Universiti Renmin, memperkecilkan idea bahawa Macron dan von der Leyen benar-benar boleh menjejaskan dasar China ke atas Rusia. “Kedudukan dan dasar China yang pro-Rusia . . . telah begitu tegas dan kerap diluahkan,” katanya.

Paul Haenle, bekas penasihat China kepada presiden AS George W Bush dan Barack Obama, berkata bahawa keputusan Macron untuk melakukan perjalanan dengan delegasi perniagaan yang besar dan mengejar perjanjian ekonomi menjejaskan usahanya untuk menekan Xi ke Ukraine.

“Kerana jelas mereka mahu mendapat manfaat daripada ekonomi China . . . maka sudah tentu itu memberikan Presiden Xi lebih memanfaatkan isu-isu lain dan kurang kesediaan untuk berkompromi,” kata Haenle, kini dengan Carnegie Endowment for International Peace, sebuah badan pemikir.

Lawatan itu, tambah Haenle, sementara itu memberikan Xi peluang untuk mendorong Perancis dan Eropah pada autonomi strategik mereka dan tidak “terjerumus ke dalam kem Amerika secara membabi buta”.

“Presiden Xi cuba untuk memacu jurang antara AS dan EU. Kerana pada pandangan Cina, Eropah masih bermain,” katanya.

Laporan tambahan oleh Edward White di Seoul

result spg

pengeluar sidney

sidney totobet hari ini

pengeluaran hk kemarin

totober sgp