site

Yousaf bersiap sedia untuk ujian pertama dengan bekas Ahli Parlimen SNP menghadapi penggantungan 30 hari

Menteri pertama Scotland Humza Yousaf bersedia untuk cabaran pilihan raya pertamanya selepas jawatankuasa parlimen UK mengesyorkan penggantungan 30 hari untuk bekas ahli parlimen parti Kebangsaan Scotland yang melanggar peraturan pada kemuncak pandemik Covid-19.

Keputusan oleh jawatankuasa piawaian Dewan Rakyat — yang pada Khamis memutuskan bahawa tindakan Margaret Ferrier pada September 2020 berjumlah “konflik antara kepentingan peribadinya dan kepentingan awam” — boleh mencetuskan pilihan raya kecil di kawasan pilihan rayanya di Rutherglen dan Hamilton West

Prospek undian di kerusi Ferrier, yang terletak di bekas kawasan perindustrian Scotland, akan disambut baik oleh parti Buruh, yang berharap untuk mengambil sebanyak 20 kerusi di Scotland pada pilihan raya umum akan datang.

Parti Sir Keir Starmer memegang kawasan itu antara penubuhannya pada 2005 dan Ferrier mengambilnya pada 2015. Buruh memperoleh semula kerusi itu pada 2017, tetapi Ferrier kemudiannya dipilih semula untuk SNP dua tahun kemudian, dengan majoriti tipis 5,230.

Mana-mana pilihan raya kecil – yang memerlukan sokongan sekurang-kurangnya 10 peratus daripada pengundi Ferrier – juga akan menandakan ujian awal untuk Yousaf, yang pada hari Isnin menekankan keperluan untuk perpaduan SNP selepas menang tipis dalam perlumbaan yang sering getir untuk menggantikan Nicola Sturgeon.

Laporan jawatankuasa piawaian Commons mengenai Ferrier, yang kini bersidang sebagai ahli bebas, dibuat ketika jawatankuasa keistimewaan menyiasat sama ada bekas perdana menteri Boris Johnson mengelirukan Commons dalam akaunnya mengenai parti yang melanggar peraturan di Whitehall pada kemuncak wabak itu.

The Financial Times bulan ini melaporkan bahawa ahli Konservatif jawatankuasa keistimewaan enggan mengesyorkan Johnson digantung selama lebih daripada 10 hari. Beberapa orang dalam Tory telah menyifatkan penggantungan yang lebih lama, yang boleh mencetuskan pilihan raya kecil, sebagai “pilihan nuklear”.

Ferrier, yang pada September 2022 menyerahkan perintah bayaran balik komuniti selepas mengaku bersalah atas “kelakuan yang boleh dipersalahkan dan melulu”, memberitahu jawatankuasa piawaian bahawa dia “pahit” menyesali tindakannya. Perintah itu termasuk 270 jam kerja tanpa gaji.

Menurut jawatankuasa itu, Ferrier menjalani ujian selepas mengalami simptom Covid pada 26 September 2020. Pada 28 September, sebelum menerima keputusan ujian, dia pergi ke London menaiki pengangkutan awam dan mengetahui kemudian hari itu bahawa dia telah diuji positif untuk Covid. Pada pagi 29 September, dia kembali ke Scotland.

Peraturan yang berkuat kuasa di England pada 28 September memerlukan orang ramai mengasingkan diri jika mereka disahkan positif Covid.

Walaupun jawatankuasa itu, yang dipengerusikan oleh Ahli Parlimen Buruh Sir Chris Bryant, menyimpulkan bahawa Ferrier telah “bertindak mementingkan diri sendiri demi kepentingan peribadinya”, ahli-ahlinya telah berpecah pada penalti yang paling sesuai.

Allan Dorans, ahli tunggal SNP, mengundi dengan tiga daripada empat ahli Tory untuk penggantungan sembilan hari. Andy Carter, Ahli Parlimen Konservatif untuk Warrington South, mengundi dengan majoriti untuk penggantungan yang lebih lama.

result data singapore

pengeluaransdy

toto sidney

togel hongkonģ tadi malam

sgp