site

Zurich akan menghalalkan penggunaan dan penjualan ganja dalam skim percubaan

Kerajaan Switzerland telah meluluskan rancangan untuk menghalalkan penggunaan dan penjualan ganja di Zurich dalam percubaan yang akan menilai faedah ekonomi dan kesihatan mengawal bekalan ubat rekreasi itu.

Sebagai sebahagian daripada kajian saintifik selama tiga setengah tahun bermula musim panas ini, 2,100 penduduk bandar terbesar di Switzerland akan dapat membeli dos terkawal ganja untuk kegunaan peribadi jika mereka bersetuju untuk menjawab soal selidik setiap enam bulan mengenai penggunaan mereka. tabiat dan kesihatan.

Sesetengah pihak berkuasa Eropah sedang berusaha untuk mencontohi negara-negara AS dalam bergerak ke arah liberalisasi undang-undang mengenai penggunaan ganja. Di Jerman, kerajaan melancarkan rancangan untuk mengesahkan dadah di seluruh negara – dengan syarat ketat – Oktober lalu. Masih tiada jangka masa yang jelas untuk undang-undang di Jerman digubal.

Barbara Burri, ketua projek dari jabatan kesihatan perbandaran Zurich, berkata pada hari Rabu: “Ideanya adalah untuk mendapatkan bukti dunia sebenar yang kukuh yang menyediakan penggubalan dasar untuk [national] peraturan mengenai ganja.”

Pengumuman kerajaan Switzerland itu menyusuli kelulusan akhir daripada jabatan kesihatan persekutuan pada hari Selasa.

Ganja akan tersedia untuk dibeli oleh peserta dari farmasi, dispensari khas dan kelab sosial di seluruh Zurich mulai Julai pada harga yang boleh diselaraskan untuk mencerminkan perubahan dalam harga pasaran gelap.

Menurut tinjauan kesihatan awam di Switzerland, satu daripada tiga orang dewasa telah mencuba ganja. Di Zurich, sebuah bandar dengan 400,000 penduduk, dianggarkan 13,000 penduduk adalah pengguna tetap.

Peserta akan dapat memilih daripada rangkaian produk dengan kepekatan tetrahydrocannabinol yang berbeza — komponen aktif dalam ganja.

Strain berkekuatan tinggi dengan kepekatan THC sehingga 20 peratus akan tersedia. Semua produk akan dikawal ketat untuk ketulenan, dan dihasilkan secara organik oleh firma Switzerland berlesen.

“Percubaan akan mempunyai tumpuan yang luas untuk mendapatkan data tentang kesan kekuatan ganja yang berbeza, tentang perkara yang membantu individu membuat keputusan termaklum dan mengenai kebaikan dan keburukan model jualan yang berbeza,” kata Burri.

Bukti daripada perbicaraan akan diterbitkan secara bergulir mulai tahun depan.

Penyertaan dalam program ini akan tersedia kepada sesiapa sahaja yang berumur 18 tahun ke atas, tidak termasuk wanita hamil, pemandu profesional dan orang dewasa yang menunjukkan sebarang tanda pergantungan dadah atau kesihatan yang tidak baik akibat penggunaan dadah.

Lebih satu pertiga daripada warga Switzerland mengundi menyokong menghalalkan ganja dalam referendum 2008, tetapi pendapat mengenai isu itu telah berubah dengan ketara.

Ahli parlimen Switzerland meluluskan pindaan kepada akta narkotik negara itu pada September 2020 untuk membenarkan “juruterbang” pengesahan ganja. Bandar Basel di Switzerland melancarkan percubaan berskala lebih kecil yang menghalalkan penggunaan ganja pada bulan September. Zurich memuktamadkan cadangannya untuk skim percubaan Julai lalu.

result shp

pengeluaran sidney hari ini

keluaran sidney

togel hongkonģ hari ini keluar

totobet hari ini